06.01.2015. u 10:28

Kada se govori o prirodnim resursima, BiH je itekako bogata zemlja koja svoje bogatstvo do sada nije znala iskoristiti. Početkom desetljeća govorilo se o ogromnim zalihama i potrazi nafte u BiH, prema dokumentaciji iz bivše Jugoslavije, a multinacionalni brend Shell uvijek je bio u središtu priče. Upravo s njima potpisan je memorandum o razumijevanju koji je predviđao istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH još 2011. Shell je od svog novca riješio i dokumentaciju vrijednu milijune eura. Ipak, priča se sporo kretala, ponajviše zbog nepovoljne političke klime koja nije dopuštala da se ona rasplamsa, pa je prava sreća da je jedan ovakav gigant ostao s BiH. Primjerice, prošle godine je navedena tvrtka prekinula pregovore s ukrajinskim vlastima oko proizvodnje prirodnog plina u nalazištima na sjeverozapadu Crnog mora nezadovoljna tijekom pregovora. U BiH je, s obzirom na sve što se događalo proteklih godina, situacija također bila izrazito nepovoljna za sve tvrtke pa tako i Shell, ali nije bilo odustajanja. Prema svemu sudeći, BiH neće zadesiti crni scenarij. Optimizam nudi i činjenica da se u travnju ove godine potpisuje ugovor za potragu nafte u Jadranu, što je znak da su velike tvrtke prepoznale važnost ovih područja. Prošle su godine ponuđena čvrsta obećanja da će se krenuti s realizacijom projekta. Ove godine predstoje istraživanja nalazišta koja, prema procjenama, sadrže više od milijardu barela nafte. Od nafte u BiH dio sredstava ići će općinama u kojima bude otkrivena, zatim županijama te FBiH. Ako se potvrdi da BiH leži na nafti i da je ova brojka istinita, svima u državi bi konačno moglo krenuti. Idući mjeseci trebali bi dati odgovore...

Komentara 1

CA
caplinko
00:31 20.02.2015.

Mislim da bi to bilo fenomenalno za sve narode, gradjane, ljude u Bosni i Hercegovini. Poboljsana ekonomska situacija ce uciniti da ljudi prestanu fokuzirati na nacionalizam. Htjeli mi to ili ne, mi smo jedni s drugima povezani. Pa hajde da konacno zajedno napredujemo, iako ne moramo da se volimo. ;)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?