Herc iskrice

Ako ima tri jednake noge, tronožac ima čvrst oslonac

Frano Vukoja
06.11.2017.
u 08:00

Jesen je, i biva sve jesenije, rekao bi pjesnik. Iako su temperature nešto više od prosjeka za ovo doba godine. Meteorolozi kažu da će temperature brzo doći do prosjeka za studeni. No, vruća politička jesen sve je užarenija, usijanija. Zbog brojnih usijanih i bojevih glava te još ponekoga i ponečega. Pa sjeverna hemisfera sve nemirnije spava. Društvena i politička previranja dolaze u točku ključanja, pa se više ne zna tko su plavi, crveni, zeleni, crni… Političkim daltonistima svejedno je, kao i onima svih boja. Sve podsjeti na razgovor (ne)ugodni između sinčića i oca:

- Tata, ja Rubikovu kocku složim za tri minute, a nitko u razredu ne može ni za tri sata – pohvali se sin.

- To je zato, sine, što si daltonist – pouči ga otac.

Politički daltonisti u užem i širem okruženju na najprefriganije načine pokušavaju nam oduzeti sposobnost razlikovanja političkih boja na političkom spektru. No, oni svih boja još su i gori, mažu nam oči, s ciljem da nam zamute poglede. Po političkoj logici: zamaži pa vladaj!

Znanstvenici tvrde to su u bliskoj budućnosti moguće godine bez ljeta i to zbog potencijalnih snažnih eksplozija vulkana u kombinaciji s klimatskim promjenama. O posljedicama eventualni eksplozija atomskih i hidrogenskih bombi za sada šute. Ne usude se ni pomisliti. A prijeti se sa svih strana. I to bez imalo stida. Ima slučajeva i za psihoanalizu. A otac psihoanalize Sigmund Freud, ma što tko mislio o njemu, reče i ostade (vječno) živ: “Prvi znak ljudske gluposti je odsustvo stida!” A odsustva stida sve je više, posebno kod onih koji nas uvjeravaju da su posisali svu pamet ovoga svijeta i vijeka. Krajnji ljevičari plaše nas krajnjom desnicom. Pa kažu kako bi jačanje krajnje desnice u Europi i svijetu moglo donijeti mnogo zla. Kao da je krajnja ljevica donijela jako puno dobra.

Poneki analitičari govore čak i o sve češćim pojavama neonacizma. Jedna srednjovječna bh. građanka gledala je televizijsku emisiju u kojoj se raspravljalo o “svastici” pa dade i ona svoj komentar:

- E, ne može biti gora od moje zaove, nema šanse!

Svijet je na ideološkom i geopolitičkom raskrižju, što se na poseban način odražava na brdovitom Balkanu, razmeđu svjetova. A o daytonskoj Bosni i Hercegovini da se i ne govori. Čovjek ostane bez riječi. Pogotovo kad čuje nešto kao prije nekoliko dana kad je kod jednog vozača pronađen originalni Daytonski sporazum. Znamo da su nas od potpisivanja Daytonskog sporazumna neki vozali kako su htjeli, a da se sporazum nalazio kod vozača, nije nam bilo ni na kraj pameti. Puno toga vezanoga za taj sporazum ne blješti od neke pameti. Bosna i Hercegovina u Daytonu ustrojena je kao država triju etniciteta i dvaju entiteta pa je taj sporazum često dovodio do nesporazuma, sličnih onima s Mujom, Fatom i gatarom. Gatara uze Fatin dlan i reče:

- Udana si i imaš troje djece!

Potom uze Mujin dlan i reče:

- E, ti si oženjen i imaš dvoje djece!

Bosna i Hercegovina u Daytonu bila je zamišljena kao čvrst tronožac, a onda su tom tronošcu svako malo pilili jednu nogu, misleći da će država ustrojena kao dvonožac biti čvršća. Jer su bježali iz škole kad se učilo da tronožac s tri jednake noge ima čvrst oslonac. A u BiH ima i onih koji umjesto na čvrstom bosanskohercegovačkom tronošcu radije sjede na tri klimave stolice. Na jednoj piše “made in Russia”, na drugoj “made in Turkey”, a treća je iz Bruxellesa. Iz aviona, pa i iz onih borbenih, ali i s Mjeseca, vidi se da BiH zemljopisno pripada Europi. Katoličanstvo u Bosni i Hercegovini kao pupčanom vrpcom veže tu državu za Europu. Bez Hrvata Bosna i Hercegovina postala bi zemlja Nedođija, čardak ni na nebu ni na zemlji. No, s Urala i Bospora vide drukčije. Pa puno toga u vezi s tim podsjeti na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase u vezi s jednom zanimljivom damom. Mujo reče:

- Ta ženska je luda za mnom.

- Ako je luda za tobom, budi siguran da je luda i bez tebe – uzvrati Haso.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?