27.03.2024. u 11:33

Abraham je poveo sa sobom ženu Saru i nećaka Lota iz Harana u Kanaan. Abraham je bio svjestan da je Sara lijepa žena. Znao joj je reći: "Znam da si lijepa žena" (Post 12, 11). Već u Haranu imao je Abraham veliko blago. U Kanaanu prvo se smjestio u Šekem, koji je bio na pola puta između Jeruzalema i Nazareta, smješten između brda Ebala i Garizim. U Šekemu je podigao žrtvenik. Iz Šekema se pomaknuo istočno od Betela, koji se prije zvao Luz. Šekem je bio sjeverno od Jeruzalema udaljen 18 km. Zatim se kretao prema Negevu (suha zemlja). Zbog gladi je bio prisiljen otputovati u Egipat. I Egipćani su se divili Sarinoj ljepoti. U Egiptu je Abraham zatajio da je Sara njegova žena. Mislio je da će ga ubiti zbog njezine ljepote. Zato je Saru predstavio kao svoju sestru. Saru su odveli na faraonov dvor. Kad je faraon saznao tko je Sara, naljutio se na Abrahama što ga je prevario govoreći kako je Sara njegova sestra, a ne žena. Iz Egipta se vratio Abraham u Negev, a zatim u Betel.

Abraham je Saru predstavio kao svoju sestru i u Geraru, na jugu Palestine. Kralju Abimeleku se svidjela Sara pa ju je uzeo za svoju ženu. Bog je otkrio Abimeleku u snu da ga je Abraham prevario. Bog mu reče preko sna: "Zbog žene koju si uzeo moraš umrijeti jer je ona žena udana" (Post 20, 3). Abimelek nije spavao sa Sarom. Abimelek se pravda pred Bogom da mu je savjest čista: "Čiste sam savjesti i neokaljanih ruku ovo učinio" (Post 20, 5). Abraham, ali i Sara su mu rekli da su brat i sestra. Bog traži od Abimeleka da Saru vrati Abrahamu. Bog otkriva kralju Abimeleku kako je Abraham prorok koji će se moliti za njega. Abimelek se naljutio na Abrahama. Žestoko mu prigovara što ga je prevario i uvukao u nesreću. Abraham mu priznaje kako je to učinio iz straha za svoj život. Mislio je, ako se predstavi kako Sarin muž, da će ga ubiti zbog njezine ljepote i uzeti je. Abraham je i Saru natjerao da govori u krajevima u koje dođu kako mu je sestra. Abraham se pomoli Bogu za kralja Abimeleka, njegov dom i narod da ponovno zadobiju dar rađanja. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?