21.09.2022. u 17:49

Psalmist pjeva Gospodinu: "Sjeti se kako je kratak život moj, kako si ljude prolazne stvorio! Tko živ smrti vidjeti neće? Tko će od ruke podzemlja dušu sačuvati?" (Ps 89,48-49). Abraham je sa ženom Sarom doselio iz Ura u kanaansku zemlju oko 1850. g. pr. Krista. Nakon povratka iz Egipta, gdje su bili odselili zbog gladi, smjestili su se kod hrasta Mamre u Hebronu. Sara je bilo iznimno lijepa žena. Imali su sina Izaka. Sara je živjela stotinu dvadeset i sedam godina. Umrla je kanaanskoj zemlji u Kirjatu Arbi, Hebronu. Njezina smrt pogodila je Abrahama. Obuzela ga je žalost. Naricao je za njom (Post 23,1-2).

Abraham nije imao pripremljen grob. Bio je stranac. Zatražio je od Hetovih sinova, koji su bili u vijeću, da mu prodaju zemljište za grob. Hetovi sinovi smatrali su Abrahama izabranikom Božjim, stoga su mu dopustili da izabere najbolje mjesto za pokop supruge Sare. Osjetio je njihovu dobronamjernost, pa ih zamoli da posreduju kod Efrona, sina Soharova. Zaželio je da mu Efron proda spilju Makpelu koja je na njegovu posjedu. Htio je u toj spilji napraviti grobnicu za Saru. Bio je spreman platiti punu cijenu. Efron reče pred svim gradskim vijećnicima Abrahamu: "Ne, moj gospodine! Slušaj mene! Ja tebi dajem poljanu i spilju što je na njoj; darujem ti to pred sinovima svoga naroda. Sahrani svoju pokojnicu" (Post 23, 11). Abraham želi kupiti zemljište. Efron je procijenio svoje zemljište, na kojemu je spilja, da vrijedi četiri stotine šekela. Abraham je prihvatio ponudu. Isplatio je novac Efronu. Ta poljana sa spiljom u Makpeli nasuprot Mamri postala je Abrahamovo vlasništvo. U spilji je napravio grob u koji je pokopao svoju suprugu Saru. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?