Livno

Kolonija tradicijskih umjetnosti u Biloj

Kolonija
Željka Mihaljević
24.09.2013.
u 10:42

Kipar Branko Ivanković Mito: Dobili smo još jedan novitet, to je rad – umjetnost s peglom, do sada neviđeno

Udruga hrvatskih amaterskih KUD-ova u BiH i privatna Galerija “ArtMit” iz Bile 2009. su krenuli u projekt organizacije 1. međunarodne ženske likovne kolonije u BiH. Selo Bila kod Livna zahvaljujući tome postalo je stjecište i sjedište kulture u likovnom izričaju, a ove godine dogodila se i peta kolonija s 20-ak sudionica. Žene su došle iz okolnih zemalja i BiH, a one iz udaljenijih zemalja svijeta poslale su svoja djela kako bi i dalje ostale članice kolonije. Sve dosadašnje kolonije bile su neka vrsta učilišta na otvorenom, a posjetitelji su vidjeli primjenu 11 različitih umjetničkih tehnika - kazao je organizator Branko Ivanković Mito, kipar i organizator likovne kolonije te dodao: - Sad smo dobili još jedan novitet, to je rad – umjetnost s peglom. Zdenka Šarić-Pisker pokazala je svoje umijeće i nesebično ga dijeli sa svima koji ga žele svladati. Uz pomoć ženskih organizacija kroz više od 100 radionica svojoj tehnici slikanja podučila je više od 1500 osoba različitog uzrasta, a kada ona govori, sve se čini jednostavnim.

- Pegle nisu puno vruće, vosak se zagrijava na 75 stupnjeva i uglavnom je poželjno naučiti vladati alatom i sačuvati svježinu boje, a raditi se mora brzo, u protivnom boje na pegli postaju jedna velika tamna mrlja - kaže Zdenka. I ona i sve sudionice likovne kolonije za svoje domaćine imaju samo riječi hvale. Među njima je i Ida Huskić Udruženje “Duga“ Kakanj: - Prvi put sam na ovoj koloniji, oduševljena sam, divni domaćini, divan ambijent, lijepo druženje, fini ljudi, umjetnici, prekrasno…”. Kolonija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije. Ministar Petar Galić zadovoljan svim viđenim nam je, među ostalim, kazao: - Mislim da se kod nas kulturi pridaje mali značaj, međutim obećao sam da će ovakve vrste kolonije i ovakve vrste druženja imati potporu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?