Naslovnica Svijet

Kinezi i u Africi grade svoje gradove duhova

Grad se zove Nova Cidade de Kilamba i udaljen je 30-ak kilometara od Luande, glavnoga grada Angole. Novi “grad duhova” prostire se na 5000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole.
19. srpnja 2012. u 07:15 0 komentara 1 prikaza
kineski grad duhova
Foto: AFP/PIXSELL

Kinezi su sagradili još jedan “grad duhova”, ali ne na svom teritoriju već u Africi. Kineska državna kompanija “China International Trust and Investment Corporation” sagradila je u Angoli ogroman grad sa 850 nebodera, 12 škola i više od 100 trgovina. U njemu bi moglo živjeti 500.000 ljudi, ali trenutačno tamo živi 200-tinjak ljudi!

Ekspresna gradnja

Grad se zove Nova Cidade de Kilamba i udaljen je 30-ak kilometara od Luande, glavnoga grada Angole. Novi “grad duhova” prostire se na 5000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole. Sagrađen je po istom principu kao i slični “gradovi duhova” u Kini. Gradnja je počela za vrijeme građevinskog buma diljem svijeta, a završena je za manje od tri godine, usred velike ekonomske krize. Angolska vlada radove je Kinezima platila oko 3,5 milijardi dolara, ali ne novcem, već u nafti. Stanovi koštaju od 120.000 do 200.000 dolara, a kako čak dvije trećine Angolaca živi s manje od dva dolara po danu, jasno je da su te nekretnine nedostižne većini siromašnih obitelji u Angoli.

Prodano je samo 220 stanova, a naseljeno ih je 70-ak, javio je BBC News, čiji su novinari u gradu jedva zatekli ponekog čovjeka.

- Nema automobila, nema ljudi na ulicama, samo redovi šarenih zgrada sa spuštenim roletama i praznim balkonima - napisao je BBC-ov novinar.

Za angolsku vladu Kilamba je bila prestižni predizborni projekt: predsjednik Angole Jose Eduardo dos Santos uoči izbora 2008. godine obećao je da će sagraditi milijun stanova za četiri godine i ljudima osigurati toliko potreban životni prostor. Sada se “grad duhova” reklamira promotivnim videosnimkama u kojima se pokazuju sretne obitelji s djecom koje uživaju u idiličnom životu, daleko od buke i prašine. No problem je u tome što su na spotovima glumci, a ne stvarni stanovnici Kilambe.

Graditelji zadovoljni

Kineski graditelji odbacuju optužbe da će stanovi ostati prazni i tvrde da grad još nije završen. Prema njihovim riječima, dosad je prodano oko 220 stanova, što je sasvim u skladu s očekivanjima.

Kinezi su već sagradili nekoliko takvih gradova. U unutrašnjosti Mongolije sagradili su grad Ordos za milijun stanovnika, a u njemu živi nešto više od 100.000 ljudi. Ordos je rodno mjesto Džingis-kana i stoljećima je bio tradicionalno mongolsko naselje s nekoliko tisuća ljudi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.