neuspjeli pregovori

KFOR suzavcem tjera prosvjednike s barikada na Kosovu

kosovo (1)
Anto Magzan/Pixsell
20.10.2011.
u 08:59

Pripadnici međunarodnih snaga svojim vozilima izvlače s ceste i uklanjaju kamione koje su Srbi postavili na putu prema graničnim prijelazima.

BEOGRAD - Pripadnici KFOR-a jutros su započeli akciju uklanjanja barikada u mjestu Jagnjenici, na sjeveru Kosova, a mediji u Srbiji izvještavaju kako su Srbi koji su dežurali na barikadama rastjeravani suzavcem. Konvoj KFOR-a došao je i do barikade u Žepču, jednom od jačih uporišta. Pripadnici međunarodnih snaga svojim vozilima izvlače s ceste i uklanjaju kamione koje su Srbi u tom mjestu prije otprilike mjesec dana postavili kao prepreku na putu prema graničnom prijelazu Brnjak, javlja reporter beogradskog B92.

Vojnici KFOR-a prije toga su kamionima formirali kordon između Srba i barikade. Pripadnici KFOR-a su pod opremom za razbijanje demonstracija, a u jednom trenutku upotrijebili su suzavac nastojeći primorati okupljene Srbe da se raziđu, ali oni uzvikuju "Nećete nas otjerati odavde".

Akcija je, javlja Tanjug, počela u 4 sata kada je konvoj stigao do barikade u Zupču, u 5.45 sati KFOR je formirao barikadu od kamiona kod barikade u Jagnjenici i upotrijebljen je suzavac kako bi udaljili Srbe od barikade. U 7 sati, javlja Tanjug, u mjestu Jagnjenica, u kojem je KFOR rano jutros djelomice uklonio barikadu prema prijelazu Brnjak, trenutno je "zatišje" - Srbi sjede na cesti, a pripadnici KFOR-a stoje u kordonu sa spuštenim vizirima.

Prije toga, KFOR je uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi prepriječili prolaz prema Brnjaku. Pripadnici međunarodnih snaga također su preko razglasa pozivali Srbe da se raziđu, "uz upozorenje kako će u suprotnom upotrijebiti silu". Predsjednik Boris Tadić pozvao je jutros KFOR i EULEX na suzdržanost od sile.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije