Sarajevo

Kaznu će izdržavati 348 osuđenih, blok i za agresivne

Zatvor
20.05.2013.
u 09:17

Značajan dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sustave, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci...

Na natječaj za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, čiji je početak gradnje planiran na jesen ove godine, do sada se prijavio veliki broj domaćih i stranih tvrki. Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH Marina Bakić ističe da je Ministarstvo veoma zadovoljno dosadašnjim odzivom ponuđača, napominjući da je rok za dostavljanje ponuda 12. lipnja.

Međunarodni natječaj


“Uvjeti prijave su jasni i transparentni, jer je riječ o međunarodnom natječaju, raspisanom u skladu s uvjetima koje propisuje otvoreni postupak. Objava natječaja uslijedila je nakon što su za to stvoreni svi potrebni uvjeti”, precizira Bakićeva za Srnu. Ona podsjeća da su stvaranju uvjeta za početak glavnih radova prethodile brojne aktivnosti na pripremi novog projekta i njegovoj reviziji.

Završeni su opsežni tehnički i građevinski pripremni radovi, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izrada testnih bunara, te brojne druge aktivnosti, a raspisan je i natječaj za vršenje nadzora nad izvođenjem radova. Bakićeva potvrđuje da su osigurana financijska sredstva za dovršetak ovog projekta, precizirajući da će projekat najvećim dijelom biti financiran iz donatorskih i kreditnih, a dijelom i domaćih sredstava, s tim da će kreditna sredstva biti korištena isključivo po potrebi. Troškove izrade financirao je EU, dok su troškovi gradnje, prema novom projektu, procijenjeni na 77 milijuna KM. “Važno je naglasiti da se ne radi o porastu troškova. Novi projekat predviđa objekat dvostruko veće površine od objekta koji je ranije planiran, tako da se ne može govoriti o bilo kakvom poskupljenju“, istakla je Bakićeva. Površina zatvora je povećana, jer europski standardi zahtijevaju princip: jedan zatvorenik - jedna ćelija.

Suvremena kaznionica

“Činjenica da će većina zatvorenika po 22 sata dnevno provoditi sami u ćeliji od 22 četvorna metara, jasno govori da će ova suvremena ‘kaznionica’ u potpunosti služiti svrsi”, ocijenila je ona. Osim toga, u projekt su sada uključeni i troškovi gradnje pristupne ceste, izgradnja sigurnosnih sustava visoke razine, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti, kao i drugi troškovi koji su neophodni za izgradnju objekta. Značajan dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sustave, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala. Zatvor će imati poseban blok za agresivne zatvorenik. Kaznu će izdržavati 348 osuđenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?