Vitez

Kazalištarci izveli predstavu ‘Prokleta avlija’

scena
Zvonimir Čilić
15.03.2012.
u 09:56

U Franšiznom centru u Vitezu je postavljena i izložba fotografija čina dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Godišnjica smrti Travničanina, nobelovca Ive Andrića, prigodnim svečanostima obilježena je u Franšiznom centru BiH u Vitezu. Svečanost je održana na inicijativu mr. fra Mirka Bobaša iz Viteza, a organizatori su bili prijatelji poštovatelji književnog djela Ive Andriće s područja Lašvanske doline, na čelu s Josipom Šumanom iz Viteza. Bio je to, ustvari, i početak obilježavanja 120. godišnjice rođenja (6. listopada 1992. godine) i 51. godišnjice dodjele (26. listopada 1961.) Nobelove nagrade za književnost. Ovom prigodom u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu, pred velikim brojem Vitežana i građana iz susjednih općina, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik izvelo je predstavu “Prokleta avlija“, dramatizirano djelo velikog pisca.

Predstavu je režirao ravnatelj i istaknuti glumac ovog kazališta Anto Bilić, scenografija je djelo Ivana Grganovića, glazba Renate Ignjić, a svjetlosni efekti Danijele Lovrić. Ovu predstavu travnički kazalištarci premijerno su izveli prije dvije godine, a vrlo uspješno izvodili su je u Travniku, Bjelovaru , Zagrebu... U spomen na Ivu Andrića i dodjele mu Nobelove nagrade u Stockholmu 26. listopada 1961., u Franšiznom centru postavljena je vrlo zanimljiva izložba fotografija sa čina dodjele. Fotografije su vlasništvo Zavičajnog muzeja Travnik, a kako je kazao djelatnik muzeja Mirko Adžaip, koji je izložbu svečano i otvorio, jedinstvene su jer su nekom nesmotrenošću već odavno negativi uništeni.

Zanimljiv osvrt na lik i djelo velikog književnika, Travničanina Ivu Andrića priredila je novinarka Jasmina Jezeraškić, a dodatni pečat ovoj lijepoj večeri sjećanja na nobelovca Ivu Andrića, prigodnom glazbom, dala su trojica mladih Travničana: Alojz Čakarić, Mirko Dugonjić i Josip Dumančić. Na kraju večeri sjećanja svi akteri ove lijepe i jedinstvene večeri posvećene književnom velikanu, od nazočnih su nagrađeni dugotrajnim pljeskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?