peta kongregacija

Kardinali razgovaraju o profilu budućeg pape

Vatikan
DPA/PIXSELL
07.03.2013.
u 14:57

Na današnjoj kongregaciji bilo je 152 kardinala od kojih 114 izbornika. Stigao je i prisegnuo na šutnju nadbiskup Varšave kardinal Kazimierz Nycz, a svakog bi trenutka u Rim trebao stići i vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Phạm Minh Mẫn.

Niti na današnjoj petoj kongregaciji kardinali nisu donijeli odluku o datumu početka konklave, iznio je na brifingu šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Neke agencije su sinoć napisale kako je bazilika sv. Petra rezervirana za ponedjeljak 11. ožujka poslije podne za održavanje mise za izbor pape (Pro Eligendo Romano Pontific) pa na osnovu toga je zaključila kako će konklave početi poslije te mise.

Otac Lombardi je kazao kako kardinali nisu donijeli nikakvu odluku, kako mu je i mons. Marini, šef papinskih ceremonija, potvrdio kako nije rezervirao baziliku sv.Petra za celebriranje mise Pro Eligendo Pontifice. Uostalom, svaki svećenik može organizirati misu za izbor pape i u svijetu se održava tisuće misa za izbor pape. Dakle, to što netko održava misu za izbor pape ne znači da započinju konklave. Na današnjoj kongregaciji bilo je 152 kardinala od kojih 114 izbornika. Stigao je i prisegnuo na šutnju nadbiskup Varšave kardinal Kazimierz Nycz, a prema informacijama vijetnamskih svećenika svakog bi trenutka u Rim trebao stići i vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Phạm Minh Mẫn. Dakle, svih 115 kardinala izbornika bit će na konklavi.

Jutros je govorilo 16 kardinala sa svih kontinenata. Obražene su sve teme, od toga kakvog bi profila trebao biti budući Papa do ekumenskih i karitativnih pitanja. Najprije su o ekonomskim pitanjima govirila trojica kardinala: Giuseppe Versaldi, predsjednik Perfekture za ekonomska pitanja Svete Stolice; Domenico Calcagno, predsjednik uprave baštine apostolske palače i Giuseppe Bertello, predsjednik Papinske komisije za Državu Grad Vatikan. Kardinali dužnosnici za ekonomsko stanje, inače, trebaju na osnovu normi (Pastor Bonus) govoriti na kongregaciji. Oni su iznijeli ekonomsko stanje, ono koje Sveta Stolica i javno obznanjuje na koncu računske godine.

Danas je list Repubblica objavio tekst kako ima 20 osoba koje su sudjelovale u organiziranju curenja informacija izvan Vatikana, odnosno da nije jedino bivši papin sobar Paolo Gabriele odgovoran za aferu Vatileakes. Novinari su pitali Lombardija jesu li kardinali razgovarali i o Vatileakesu. Lombardi je odgovorio kako su kardinali razgovarali o svemu, pa prema tome, i bez da on treba to potvrditi, razgovaraju i o slučaju curenja informacija izvan Vatikana i ostalim pitanjima iz vatikanske kurije. Glede tajnosti tijekom konklave, Lombardi je rekao kako će u Sikstinskoj kapeli biti sve pregledano s posebnim aparatima za otkrivanje i mikrovona ili drugih elektronskih naprava, ali će i kardinali biti pregledani. Zašto kardinalima treba toliko vremena za donošenje odluke o početku konklave?

Kardinali tijekom konklave nemaju vremena za razgovor. Na konklavi se samo glasuje i to bez prestanka. Dva puta se glasuje ujutro i dva puta poslije podne. Kongregacije su zapravo razgovori prije konklave. Normalno je što se trajanje ovih kongregacija odužilo. Dovoljno je samo podsjetiti kako se ove pripreme za konklave održavaju nakon ostavke jednog Pape. I to bi bilo dovoljno za duže promišljanje. Lombardi kaže kako je dobro, prema njegovu mišljenju, što o ozbiljnim situacijama kardinali žele dobro promisliti, razgovarati i na taj način pripremiti se za konklave. Ovo je posebna situacija jer je jedan papa odustao od Petrove stolice i razmijena mišljenja među kardinalima je potrebna i ne treba ubrzavati s datumom početka biranja novog pape, drži Lombardi.

Kardinalski zbor će uputiti venecuelanskim vlastima sućut u povodu smrti Huga Chaveza.

>>Ovo je '12 prljavih kardinala': Oni ne smiju postati pape!

>>Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije