Sarajevo

Kardinal Puljić s mladima iz Italije, Irinej o ljubavi prema siromašnima

Susret
11.09.2012.
u 09:16

Na panel-raspravama govorilo se o susretima mladih i starih, ljudskim pravima, obitelji, vjeri...

U ozračju riječi koje je izgovorio blaženi Ivan Pavao II., - “Neka više nikada ne bude rata, neka više nikada ne bude mržnje i nesnošljivosti”, u najkraćem bi se moglo opisati i ozračje koje već dva dana vlada Sarajevom. Naime, nakon što je u nedjelju svečano otvoren Međunarodni susret za mir, drugi dan je predviđen za održavanje panel-predavanja. Tako je jučer u Narodnom pozorištu govorio patrijarh SPC-a Irinej, koji je tijekom uvodnog izlaganja o temi “Ljubav prema siromašnima: put za ekumenizam”, govorio o nastojanjima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se obnovi kršćanska i uzajamna suradnja među podijeljenim crkvama, ali i drugim vjerama i pokretima u svijetu.

Pune dvorane

Kardinal Vinko Puljić u crkvi sv. Ćirila i Metoda na sarajevskoj Bogosloviji susreo se s mladim skautima iz Italije, koji su s velikom pozornošću slušali kardinala koji je govorio o problemima mladih u BiH, s naglaskom na veliku nezaposlenost mladih osoba. Inače, za vrijeme Međunarodnog skupa za mir, u gradu se održavalo 20 panel-predavanja s različitim temama i na različitim lokacijama. Tako se u Narodnom pozorištu odvijao panel o temi “Ljubav prema siromašnima put u ekumenizam”, na kojem su osim patrijarha Irineja sudjelovali Olav Fykse Tveit, glavni tajnik Ekumenskog vijeća Crkava, Marco Gnavi iz Zajednice sveti Egidio, Ilarion, moskovski patrijarh. Na panelu koji se održao u dvorani sarajevskog KŠC-a o temi “Gradovi: samoća i zajednička sudbina”, panelom je predsjedao Crescenzio Sepe, kardinal iz Napulja. O ovoj temi govorio je i sarajevski gradonačelnik Alija Behmen, kao i evangelistički biskup i Njemačke Jurgen Johannnesdotter. Ministar za Međunarodnu suradnju i integraciju Mario Morcone predsjedao je panel-diskusijom o temi Imigracije: Od nužnosti do integracija. O ovoj temi govorio je i ministar za izbjeglice i ljudska prava Damir Ljubić.

Zanimljive teme

O Molitvi i miru govorilo se na panelu u dvorani Fakulteta islamskih nauka, a predsjedao je grkokatolički biskup iz Rumunjske Virgil Bercea. O nužnosti susreta među generacijama mladih i starih govorilo se na panelu koji se održavao na sarajevskoj Bogosloviji. Ovim panelom je predsjedao Roger Etchegaray, vice dekan Kardinalskog zbora. U Bošnjačkom institutu biskup iz Belgije Leon Lemmens predsjedao je panelom o temi Europa u svijetu - prisutnija ili odsutnija? U Domu Oružanih snaga panelom je predsjedao Agostino Giovagnoli iz Zajednice sveti Egidio, a o temu Religije u Aziji: davnje duše razvoju. Živo je bilo i u dvorani za konferencije u sarajevskoj Židovskoj općini. Ovdje se govorilo o temi Odgoja i naobrazbe za zajednički život u miru. U zanimljivim izlaganjima sudjelovali su francuski biskup Marc Stegner, luteranski biskup iz Norveške Ole Christian Kvarme, Amina Khabir, članica Međureligijskog vijeća iz Pakistana.

Jučer je održano još nekoliko panela među kojima su: Mir je gradilište otvoreno svima, Afrika, zemlja mogućnosti, Bez obitelji nema budućnosti, Siromašni traže odgovore, Besplatno pomaganje u svijetu tržišta, Tražiti Boga kako bi pronašli čovjeka, Živjeti zajedno u vremenu globalizacije, Ekološka kriza i novi način života, Duh Asiza na Istoku: japanske religije na putu dijaloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?