Imao je crni pojas

Karate Svećenik

Groblje
25.05.2012.
u 09:50

Krvavi obračun počeo je kada je općinski vijećnik pred župnim dvorom “do daske” odvruno neku Thompsonovu pjesmu

Na mjesnom groblju u Banićima jučer u 18 sati pokopan je 43-godišnji Marko Kraljević. Don Tihomir Šakota, svećenik u susjednoj župi Doli, navodno je od dubrovačkog biskupa Marka Uzinića zatražio da ne vodi misu na pokopu. Razlog je njegovo prijateljstvo s don Ivicom Sinanovićem, svećenikom osumnjičenim za Kraljevićevo ubojstvo. Kako pričaju u Dubrovačkom primorju, upravo je don Šakoti Sinanović javio da je ubio čovjeka i da bi, da to nije učinio, on ubio njega. U strahu od osvete mještana Banića don Šakota i još jedan prijatelj osumnjičenog svećenika zbrinuli su njegova dva automobila u Dole.

Ukleto groblje

Marko Kraljević, 43-godišnji općinski vijećnik HDZ-a i predsjednik Mjesnog odbora u Banićima pokopan je na onom istom groblju koje ga je na koncu stajalo života i zbog kojeg se i posvadio sa don Sinanovićem. Naime, svećenik je kanio u Banićima proširiti groblje i tako riješiti problem manjka grobnih mjesta za 15-ak obitelji. Mještani su po njegovoj računici trebali platiti samo iskop i pravljenje grobnica, što bi ih stajalo oko 16 tisuća kuna. Ali tome se usprotivio mjesni odbor jer svećenikov naum nije bio u skladu s urbanističkim planom. Oni su htjeli odraditi sve po zakonu i preko općine prodavati grobna mjesta za - 40 tisuća kuna. Zbog toga su se Sinanonović i Kraljević prije dvije godine sukobili, a u noći na utorak i žestoko posvađali.

Nova rekonstrukcija

A od kako je don Sinanović uhićen, cijeli kraj pokušava rekonstruirati što se tada točno dogodilo. Tako se sada pojavila priča da je Marko Kraljević dolaskom pred župnu kuću oko 1 sat i 20 minuta “do daske” odvrnuo radio u svom automobilu i don Sinanoviću pustio neku Thompsonovu pjesmu, aludirajući time na svećenikovo prijateljstvo s pjevačem. Vikao je i psovao, ubrzo su poletjele šake. Po ovoj inačici događaja, za Kraljevića je bio koban udarac glavom u zid, na kojeg se srušio kad ga je svećenik udario šakom: Pukla mu je lubanja - vjeruju to u Liscu, gdje je, kao i u Banićima don Sinanović bio upravitelj župe. U nedjelju je kod nas imao misu. Mlade je poslije mise zvao u župni ured, na piće. Uvijek je to činio, voli se družiti, razgovarati. Naš don je imao crni pojas u karateu, treći dan, ali tom se svojom vještinom nikada nije koristio - pričaju mještani. Goliješnica nedaleko od Žepče u BiH, rodno mjestu don Ivice Sinanovića obavijeno je velom šutnje. Svećenikov brat Ante tu je poznati poduzetnik no u sjedištu svoje kamenorezačke tvrtke nije bio. Sa sestrom je nakon ubojstva otišao u Dubrovnik, da vidi brata. Društvo koje smo zatekli pred lokalnom trgovinom u ovom malom, isključivo Hrvatima nasljenom mjestu središnje Bosne, ni pod koju se cijenu nije željelo fotografirati “da se ne zamjere susjedima”, ali za obitelj Sinanović imaju samo riječi hvale.

- Don Ivica je dobar čovjek, a ovo što se dogodilo je tragedija, ne mogu to drugačije opisati. I prije nego se zaredio Ivica je bio omiljen, i ne vjerujem da bi on ikome nanio bilo kakvo zlo. Tko zna što se one noći dogodilo u župnom dvoru, ali ne vjerujem da ga je htio ubiti. Sigurno je bila riječ o samoobrani, tko zna kako bi i sam reagirao da mi netko u noći zalupa na vrata i napadne me - kaže jedan od bivših svećenikovih susjeda. Cijeli ovaj događaj obitelj don Ivice, kažu, jako je teško primila. 

-To je poštena obitelj. Majka mu je shrvana. Brat se drži, ali se vidi da mu je teško, kažu Goliješničani. Koliki ugled obitelj Sinanović ima u mjestu najbolje pokazuje i činjenica da su svi, kao jedan poštovali njihov zahtjev da novinarima ne govore puno o obitelji ni o samome don Ivici, te da ne pristaju na fotografiranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?