POSEBNO ZASJEDANJE

Kanal na hrvatskom jeziku čeka, ide novi program rada ministara

vijece
VL FOTO
15.05.2012.
u 09:23

Članovi Vijeća ministara BiH po prvi put izravno odgovarali na zastupnička pitanja

Uštede u državnom proračunu, uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku, digitalizacija, uvjeti za izvoz hrane u Hrvatsku, samo su neka od pitanja na koja su zastupnici oba doma državnog Parlamenta jučer tražili odgovore od članova Vijeća ministara BiH.

Veliki broj pitanja

Prvi put otkako je imenovana nova državna Vlada Parlament BiH je održao posebno zasjedanje na kojem su zastupnici i izaslanici postavljali pitanja predsjedatelju Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi i ministrima. Čak 26 parlamentaraca postavilo je pitanje, a mnogi od njih su komentirali kako je ovo jedinstvena prilika da dobiju izravne odgovore, jer mnogi ministri ne prisustvuju redovitim zasjedanjima parlamentarnih domova. I zastupnici i ministri su izbjegavali ulazak u konfrontaciju, pa čak i kada nisu bili zadovoljni odgovorima uzdržavali su se od jačih kritika izvršne vlasti. Izaslanica Borjana Krišto tražila je od ministra prometa i veza Damira Hadžića da joj odgovori u kojoj fazi su aktivnosti na uspostavi javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku, za što postoje zakonski preduvjeti i odgovarajuće odluke Parlamenta. Uslijedio je odgovor koji je ministar počeo riječima “ja bih volio da ovo pitanje niste postavili”, a nastavio konstatacijom da sadašnje Vijeće ministara o tome još nije raspravljalo, te da će nakon usvajanja inoviranog programa rada Vijeća ministara moći dati konkretniji odgovor. - Sve ono što smo imali kao obvezu od Parlamenta BiH ispunit ćemo i provesti, zaključio je Hadžić. Iako to nije praksa, priliku da se ovim povodom obrati Parlamentu tražio je i zamjenik ministra Rudo Vidović, pokazujući kako unutar ministarstva ne postoji potrebno suglasje o uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Hrvatski kanal i rasprava

Vidović, naime, smatra da bi do izrade novog programa rada Vijeća ministara trebalo postupati po starom, a to znači prečistiti već urađeni prijedlog zakona o uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku i uputiti ga u dalju proceduru. Mnogo jasniji bio je stav ovog ministarstva kada je u pitanju proces digitalizacije.Ministar Hadžić kaže da su zbog trogodišnjeg kašnjenja definirani novi rokovi, te da bi analogni TV signal u BiH trebao biti ugašen do kraja 2014. godine. Ipak, upozorio je da bi novi problemi u tenderskim procedurama mogli cijeli proces dovesti u pitanje. Uz Hadžića, najviše pitanja bilo je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i predsjedatelja Vjekoslava Bevandu. Tako je premijer najavio novi program rada Vijeća ministara, kao i nove uštede. Ministar Šarović je, pak, u svojim odgovorima najavio mogućnost ispunjavanja uvjeta za izvoz mlijeka i pilećeg mesa u Hrvatsku, odnosno EU-a, do kraja ove godine.

Govoreći o nepostojanju energetske strategije BiH, kazao je da tu postoji politički zastoj, ali da ima naznaka kako bi se mogao naći jedan zajednički okvir, čime bi se deblokirala pomoć EU-a u iznosu od pet milijuna eura. Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak najavio je skoro predlaganje zakona o državnom prizivnom sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?