Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Kamo je nestalo partijsko zlato za otpor Beogradu?

Senzacionalna priča naći će se u novoj knjizi Z. Tomca “Memoari dvostrukog obraćenika”
17. kolovoza 2012. u 12:00 3 komentara 75 prikaza
račan i tomac
Foto: Željko Hladika/POIXSELL

Zagreb, siječanj 1991. Hitni sastanak najužeg vrha stranke sazvao je Ivica Račan, lider SKH-SDP-a. Na sastanku je 4 ili 5 najbližih suradnika, među njima je i potpredsjednik prof. Zdravko Tomac. Situacija u državi je dramatična, a opasnost od državnog vojnog vrha JNA u suradnji s velikosrpskim liderom Slobodanom Miloševićem “osjećala” se u zraku.

– Mi moramo pružiti otpor, ako treba, opet ćemo u šumu, spremat ćemo se za ilegalnu borbu – kazao je Račan na sastanku. Odlučeno da se zakupi jedan stan u Zagrebu, koji će služiti za mjesto održavanja ilegalnih sjednica vodstva, a razgovarano je i o organiziranju ilegalne borbe u zemlji, kao i o upućivanju predstavnika u inozemstvo, odakle bi se također organizirala ilegala. – Ali za sve to treba nam novac, treba ilegalu financirati – kazao je Tomac Račanu. – Ne brini se, imamo mi partijsko zlato – odgovara mu Račan.

Naslijedio od Stojčevića

Ova senzacionalna priča naći će se u novoj knjizi Z. Tomca “Memoari dvostrukog obraćenika”, koju će tiskati krajem godine, a najavni tekst Tomac objavljuje u zadarskom “Hrvatskom listu”. – Činjenica je da su komunističke stranke svugdje, pa tako i u republikama bivše Jugoslavije, imale tzv. partijsko zlato, čuvano za događaje u kojima bi morale napustiti vlast i organizirati ilegalnu borbu – kaže Tomac.

Za Večernji potvrđuje da je i hrvatsko partijsko vodstvo posjedovalo to zlato, kao što mu je to ‘91. otkrio Račan. Tomac kaže da je to zlato Račan naslijedio od prethodnog lidera SKH Stanka Stojčevića. Tada im Račan otkriva kako je iz trezora već izvadio zlato te će njime osigurati organiziranje ilegalnog otpora u Hrvatskoj i u inozemstvu.

– Bio sam žestoki Račanov kritičar jer SDP nije glasao za proglašenje nezavisnosti RH, no zato, radi ravnoteže, imam obvezu javnosti otkriti da je Račan bio spreman potrošiti partijsko zlato u domoljubne svrhe i obranu Hrvatske – kaže Tomac. Potvrđuje da su imali informacije o pripremanju državno-vojnog udara, koji bi počistio ne samo Franju Tuđmana i njegovo vodstvo nego i Račanove socijaldemokrate, sve po planu vrha JNA okupljenog u stranci SK-Pokret za Jugoslaviju.

Borba i protiv “kvislinga”

Kaže da je državni udar trebalo prvobitno izvesti u vrijeme održavanja XIV. izvanrednog kongresa SKJ. Hrvatski i slovenski SK bio se dogovorio unaprijed da će otići s kongresa ako se Milošević nametne, a to se i dogodilo. Državni je udar tada odgođen, a vojni vrh krenuo je “proizvesti” argumente, poput špijunskog filma o Martinu Špegelju, s konstruiranom pričom o uputama hrvatskim policajcima kako treba ubijati obitelji oficira JNA. F. Tuđman odlazi na sastanak u Beogradu, prijeti mu opasnost da ga i uhapse, a Račan u Zagrebu organizira dogovor o ilegalnoj borbi. Tomac potvrđuje da je dogovarano pružanje oružanog otpora i JNA i eventualnoj “kvislinškoj vladi RH” koju bi postavili iz Beograda. A partijsko zlato? To ostaje i dalje tajnom.

– U tim uvjetima nisam pitao otkud to zlato, koliko vrijedi... Do državnog udara nije došlo, nismo se koristili zlatom, ono je vjerojatno vraćeno u trezor... Nikada poslije Račan nije više spominjao to zlato, niti sam ga pitao – kaže Tomac. Dugogodišnji poslovni direktor SDP-a Josip Leko kaže kako je ove Tomčeve navode “bolje ne komentirati, ali svakako ću kupiti njegovu knjigu”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Zna li Milanović gdje je partijsko zlato

Zna li Milanović gdje je partijsko zlato?

Prisjetio sam se Račanova partijskog zlata nakon čitanja sjajne knjige Igora Bunića “Partijsko zlato”. Bunić je pseudonim visokog bivšeg KGB-ovca. Postalo mi je jasno da je slično partijsko zlato, koje je naslijedio Račan, postojalo i u Savezu komunista Jugoslavije i u SK republika i pokrajina. Raspadom SKJ ono nikada nije evidentirano... Ne zna se je li ono opstalo i, ako jest, gdje je i tko njime upravlja. Ili ga više nema ili ga je netko prisvojio. Račan više nije živ. Gdje je to zlato danas, postoji li uopće, je li ga preuzeo SDP, kao nasljednik SKH? Upravlja li njime Zoran Milanović ili netko drugi ili toga zlata više nema?

Tuđman osigurao imovinu SDP-u SDP (SKH)

Tuđman osigurao imovinu SDP-u

SDP (SKH) bio je bogata stranka. A Franjo Tuđman dopustio je da partija i naslijedi veliku imovinu. Bilo mu je jako stalo da “Hrvatska ima dvije noge, i desnu i lijevu”. Stoga je “Kockicu” otkupila Vlada RH, a SDP zauzvrat dobio šesterokatnu zgradu na Iblerovu trgu u središtu Zagreba, s puno poslovnih prostora koje partija iznajmljuje. Vile u Opatiji i Sloveniji su prodane, kao i ona u Nazorovoj, njemačkom veleposlanstvu.

  • velikazmija:

    tri stranice komentara od sinoć iza 22 h a ovi prvi komentiraj tema još nije komentirana - postavit ću pitanje od kud komunistima to partijsko zlato i di su ga kao partija zaradili jeli to židovsko ko i stanovi i ... prikaži još! stanovi i di je sad to zlato da počmemo taj most -pelješac zgotoviti --

  • velikazmija:

    drugovi i gospon tomac ovo sve smrdi -račan je spreman i u šumu a iz sabora biži protiv je osamostaljenja a i razoružao nas je tj vratio oružje to u jna vojarne -kasarne -- jeli ovo pokušaj abolicije za one ... prikaži još!ije za one što su čuli potrese a ne bombe -

  • wisdom:

    kako je divota kad se može vjerovat samo u ono što nam paše........ lalo je tako bit mudar.