s iseljenicima

Josipović u New Yorku: U Haagu sjede pogrešni ljudi!

Josipović s iseljenicima u New Yorku (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero/VLM
1/3
20.09.2011.
u 07:29

– Iseljenike svakodnevno zanima kako mogu ulagati u domovinu, školovati djecu u Hrvatskoj ili se vratiti u mirovinu – naglasio je Marijan Gubić, generalni konzul RH u New Yorku

"Hrvatska je vodila pravedan i obrambeni rat, a smatram da u Haagu nisu pravi ljudi, oni koji bi trebali biti. Zločina je bilo i na hrvatskoj strani, ali nisu ih počinili ovi koji su u Haagu. Mi nemamo instrument da se suprotstavimo Tribunalu, moramo poštovati potpisanu suradnju jer u protivnom ne bismo bili država, pogotovo ne europska država, ali nisam zadovoljan rezultatima rada suda u Haagu koji se nije pokazao dovoljno stručnim, nije onakav kakav je trebao biti. Pitanje naših generala u Haagu  kompleksno je i emotivno te ima svoju pravnu stranu. Griješe i naši hrvatski sudovi pa se slažem da griješe i međunarodni sudovi, a organiziranje prosvjeda u Haagu i širom svijeta demokratska je sloboda izražavanja, ali mislim da neće koristiti optuženicima." Tim je riječima predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak navečer u New Yorku na susretu s hrvatskim iseljenicima odgovorio na pitanja o hrvatskim generalima koji u Haagu čekaju završetak žalbenog procesa.

– Predsjednik je drugu godinu zaredom na jesenskom zasjedanju Opće skupštine i želio se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku da čuje vaše probleme i zahtjeve – najavio je predsjednika Ranko Vilović, veleposlanik naše zemlje u stalnoj misiji pri UN-u.

– Naši iseljenici svakodnevno se raspituju kako mogu ulagati u domovinu, školovati djecu u Hrvatskoj ili se vratiti u mirovinu. Od predsjednika očekuju kvalitetne odgovore i stoga je korisno da svake godine posjeti Hrvate u New Yorku te iz prve ruke dozna što ih veseli, a što žalosti u Hrvatskoj – komentirao je Marijan Gubić, generalni konzul RH u New Yorku.

Nenad Bach pitao je Josipovića planira li se otvoriti ministarstvo iseljeništva jer po njemu ne postoji nikakva komunikacija s iseljenicima. – Ne vjerujem da će biti posebnog ministarstva, sadašnja ga vlada nije imala, ali postoji odjel pri Ministarstvu vanjskih poslova – odgovorio je predsjednik.

Boris Miketić, vlasnik turističke agencije Croatia Travel, postavio je isto pitanje kao i prošle godine o obnovi Zračne luke Zagreb. Josipović je rekao da se slaže kako je taj proces spor, ali da je raspisan javni natječaj i da vjeruje kako će taj problem biti brzo riješen. Na komentar da Hrvatska treba uvesti izravne zračne veze s Amerikom, predsjednik je rekao da je to ekonomsko pitanje jer nema dovoljne popunjenosti zrakoplova što je potvrdila i Andreja Cvitković, direktorica ureda HTZ-a u New Yorku.

Josipović je iseljenicima govorio o završenim pregovorima za ulazak u EU, gospodarskim problemima u Hrvatskoj i borbi protiv korupcije. – Društvo koje je korumpirano nije konkurentno, ali uvjeren sam da ćemo pobijediti korupciju. Korupcija nema stranačke boje, ima je svugdje i treba je iskorijeniti. Uvjeren sam da Hrvatska ima dobru perspektivu i da moramo više raditi na privlačenju stranih ulaganja koja su smanjena u posljednje tri godine. Završetkom pregovora s EU nisu završene reforme u Hrvatskoj jer smo društvo u tranziciji i trebamo još puno toga napraviti. Najteže su promjene u našim glavama, našeg mentaliteta jer ne može država sve za nas napraviti, moramo se i sami potruditi – poručio je Josipović.

Naglasio je da su pred Hrvatskom još jedni demokratski izbori i pozvao sve iseljenike koji imaju hrvatske dokumente da glasuju. – U Hrvatskoj se intenzivno međustranački raspravlja o mnogim temama pa izgleda kao da smo svi u svađi, ali to nije ništa drugačije od atmosfere u drugim demokratskim zemljama u predizborno vrijeme – objasnio je Josipović.

O mogućnostima boljeg fakultetskog obrazovanja Hrvata te o potrebi poticanja mladih na studije na tehnološkim i prirodoslovnim smjerovima govorio je Zlatko Bačić, profesor na newyorškom sveučilištu, a Josipović se složio da treba više novaca za studente te naglasio da je problem u konceptu obrazovanja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?