Mostar

Još jedan veliki uspjeh

pecat
Stojan Lasić
14.03.2012.
u 10:05

Članovi zbora i njihov zborovođa don Dragan Filipović će u Osijeku izvesti Mozartov Requiem

Svake godine Večernjakov pečat svojim glasovima upotpuni i uljepša Katedralni oratorijski zbor iz Mostara, pod ravnanjem svoga zborovođe don Dragana Filipovića.

Ponos

- Slobodno mogu reći, kao zborovođa, da sam ponosan na naše pjevače. Ako znamo da su to amateri, otpjevali su i izveli mnogo toga vrijednog i zahtjevnog.Rekoh amateri, jer ne žive od pjevanja, no oni žive za pjevanje, redovito dolaze na probe i zbog toga bi se moglo reći da su profesionalci., kazao je don Dragan. Dodao je kako uz nedjeljne liturgijske sastanke, promocije, prezentacije, koncerte, klape prave gostovanja u Rim, Klagenfurt, Bleiburg, Kotor, Dubrovnik, Split, Sarajevo, Šibenik, Rijeka, Zagreb... Izvode i djela: Mojsije, Drugo uskrsnuće, Galiotova pesan, Dona eis requiem, Miserere nobis, Haydn – Misa brevis S. Ioanni de Deo, Mozart – Requiem, Vesperae solenes, Beethoven – Symphonia br. 9.

- Onda se pitam, kakav je to amaterski zbor? Ili, kakav je to profesionalni zbor? Žao mi je da smo od domaćih organizatora ponekad bili zapostavljani. Manifestacijom Večernjakov pečat, zbor je dobio na važnosti jer je bio medijski eksponiran te viđen i čujan, kaže don Dragan dodavši kako su dobili poziv od dirigenta Opere HNK Osijek Josipa Pavišića da dođemo u Osijek izvesti Mozartov Requiem, kao korizmeni koncert, s time da će orkestar HNK Osijek svirati, a Katedralni oratorijski zbor pjevati.

- U početku je bila riječ samo o Osijeku, no to se u razgovoru proširilo i na druge gradove. Dakle, ako Bog da nas ovaj put samo 60 putuje u četvrtak 15. ožujka, i istog dana na večer planiramo u Osijeku imati probu. Dan poslije, 16-og, koncert bi bio u Đakovačkoj katedrali, u 19,30 sati, gdje nas ugošćuje Poglavarstvo grada Đakova, 17-og smo na cijeli dan u Vukovaru, kazao je don Dragan.


Četverodnevna turneja

U nedjelju 18. ožujka u Osijeku je koncert u Konkatedrali kada i završava njihova četverodnevna slavonska turneja. - Ovim putem zahvaljujem svim pjevačima za redovite dolaske na probe, čak nas nije smela ni elementarna nepogoda kao što je snijeg i hladnoća, te pokazanu ozbiljnost prema ozbiljnoj glazbi. Posebice onima koji su pomogli pri uvježbavanju: prof. Katji Krolo-Šarac, čiji jedan broj pjevača sudjeluje, prof. Marijani Pavlović koja je i korepetitorica ovoga zbora, zatim Karlu, Marku, Marini, Ani, Nikolini, Ineski, Dadi, te Pavi koji je redovito dolazio na probe i to iz Trebižata. Hvala i onima koji su nam pomogli da ostvarimo ovo putovanje: Benzinska crpka Oil-AC, Založba kralja Tomislava, Europrofil. Vjerujem da ćemo uz sakralni tekst, nezaboravne Mozartove melodije i harmonije dostojanstveno slaviti korizmu u slavonskoj ravni i u najboljem svjetlu prezentirati i promovirati podneblje s kojeg dolazimo, kazao je na kraju don. Dragan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije