Dr. Benjamin Markin

Ja sam prvi “Sejdić - Finci “ u BiH i primjer rješenja problema

markin
Zoran Grizelj
16.10.2013.
u 09:17

- Ne trebamo čekati da nam netko izvana riješi probleme. Te zemlje ne mogu riješiti ni svoja otvorena pitanja - poručio je dr. Markin

Dr. Benjamina Markina, iako je otišao u mirovinu, jučer smo zatekli u SKB-u Mostar. Ovaj poznati kirurg, podrijetlom iz Gane, smatra kako je njegova obveza i dalje pomagati mladim kolegama kirurzima. Ono što je ostalo u sjeni njegove velike liječničke karijere jest veleposlanički mandat u Japanu. Ovaj Ganac je bio veleposlanik BiH u Japanu. I dok svi pričaju o slučaju ‘Sejdić - Finci’ i pravima manjina u BiH, ovo pitanje je za našega sugovornika davno riješeno. Iako je rodom iz Gane, njegov izbor za bh. veleposlanika nije bio upitan jer su ga za dužnost predložili legitimni predstavnici konstitutivnih naroda u BiH. Još prije 14 godina!

•Možemo li reći da ste vi prvi “Sejdić - Finci” u BiH?

Da, apsolutno! Ja sam prvi koji je riješio pitanje manjina i pokazao kako se treba odnositi prema hrvatskom pitanju u BiH.

•Je li tada bilo prigovora oko vašeg imenovanja za veleposlanika BiH jer niste u sklopu jednog od tri konstitutivna naroda?

Ja osobno nikad nisam zaprimio nijedan prigovor. Čekao sam dosta dugo vjerodajnice iz Japana i dozvolu za preuzimanje dužnosti. Meni je Jadranko Prlić u razgovoru rekao kako tamo idem predstavljati BiH, a ne Hrvate, Bošnjake, Srbe. I to je bila moja misija i tadašnjeg moga šefa dr. Prlića. Tamo sam predstavljao BiH i sve njene narode, nacionalne manjine. Oni koji su se tamo dolazili nisu mogli ni u jednom trenutku osjetiti da nastupam s hrvatske strane nego kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

•Kako vidite danas stanje u BiH?

Ni u kući ne može biti mira ako ja nešto želim ili imam, a mom bratu je to zabranjeno. Svi moraju imati jednaka prava, tu nema dileme. U ovoj zemlji svi tvrde kako svi moraju imati jednaka prava, ali u praksi je nešto drugo. Onda se stavljaju blokade i nikako da završimo priču....

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?