UPOZORENJE

Izdanja nakladnika koji budu mešetarili neće se naći na popisu

knjige (1)
marinko
06.09.2011.
u 10:02

U HNŽ-u još dosta škola nije odredilo koje će udžbenike koristiti

Iako se godinama najavljuje prekidanje svih mutnih radnji u udžbeničkoj politici, izgleda da će saga o udžbenicima još dugo trajati. Odabir skupih, nažalost i nekvalitetnih udžbenika još dugo će ovisiti o mešetarenju vještih nakladnika, nekih neodgovornih ministara, pojedinih potplaćenih ravnatelja škola, ali i ponekog nastavnika.

Dokle tolerirati?

Nakladnici su nezadovoljni i kašnjenjem odabira, ali i toleriranjem odgovornih u ministarstvima te Povjerenstvu za udžbenike, dugogodišnjim neredom u odabiru udžbenika. Nezadovoljni su i odgovorni nastavnici koji godinama koriste nekvalitetne udžbenike, a visoke cijene udžbenika plaćaju roditelji, dok posljedice trpe učenici.

I ove je godine Povjerenstvo za udžbeničku politiku za škole koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku odabralo udžbenike, Zavod za školstvo je objavio popis te nakon potvrde Ministarstva nakladnici ih tiskali.

- Daleko je to još od onog kvalitetnog odabira, no vjerujem da polako idemo u tom pravcu. I ove godine je bilo nekih primjedbi od nakladnika. Dobili smo informaciju da su pojedine nakladničke kuće vrbovale pojedince i kolektive kako bi odabrali njihova izdanja. Mi smo odlučni tome stati u kraj. Sljedeće školske godine svi nakladnici koji budu koristili bilo kakve pritiske, njihova izdanja neće uopće se naći na popisu. Vjerujem da će učenici uskoro imati na klupama najbolje udžbenike te da će se konačno iskorijeniti nezakonite radnje u odabiru udžbenika, kaže predsjednik povjerenstva Franjo Ljubas.

Nedostaju i zakoni

Problem je i što pojedine županije nemaju usvojene zakonske i podzakonske akte, primjerice i zakon o udžbenicima. Ovakvom stanju je doprinijelo i nepostojanje vlasti u nekim županijama, što će vjerojatno uskoro biti otklonjeno.

- Hvala Bogu pa je odgođena nastava u HN županiji, jer tu još dosta škola nije odredila koje će udžbenike koristiti. Vjerujem da će do 12. rujna učenici znati koje će udžbenike koristiti. Stanje u Zapadnohercegovačkoj županiji je dosta jasnije, jer su se sve škole barem opredijelile za udžbenike, tvrdi Slaven Pehar iz Školske naklade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije