Uspjeh

Izbjeglica iz BiH dobila stipendiju na Stanfordu i želi pronaći lijek za rak

Amira
St. Louis Today
21.06.2012.
u 10:45

U gimnaziji Affton dobila je brojna priznanja, uključujući i ono za izvrsnost odgoja i obrazovanja. Isticala se u pisanju eseja, svirala je u orkestru i bavila se plivanjem

Kada je Adela Čajić iz Bosne i Hercegovine nedavno diplomirala na Affton gimnaziji u St. Louisu, njena majka Amira se s emocijama prisjetila prošlosti. “Ovo je nešto u što nisam mogla vjerovati prije 15 godina, kada sam s obitelji, kao izbjeglica iz Bosne, stigla u St. Louis”. Naime, Amira se zajedno sa suprugom Nedžadom i kćerima Nađom i Belmom pridružila tisućama drugih Bošnjaka koji su 1992. pobjegli. Čajići su proveli četiri godine u Njemačkoj, gdje je Adela rođena. Stigli su u St. Louis 1997., gdje su se pridružili rodbini i tada maloj bosanskoj zajednici, piše list St. Louis Today.

Nervozna, ali uzbuđena

Petnaest godina poslije obitelj Čajić došla je na dodjelu diplome svojoj kćeri Adeli, koja je, zahvaljujući svom školskom uspjehu, dobila punu stipendiju za nastavak školovanja na čuvenom sveučilištu Stanford. Za Adelu (18) to znači novu selidbu, ovog puta će to biti Palo Alto u blizini San Francisca. “Prije nekoliko dana, kao iz vedra neba, došla mi je vijest da ću živjeti u Californiji, nervozna sam, ali i uzbuđena”, kaže Adela Čajić.

Govori tri jezika

Za njezine roditelje će biti teško što će njihova najmlađa kći napustiti dom. Osim toga, Nađa (21) pohađa sveučilište Webster, a Belma (20) se školuje na Univerzitetu Missouri St. Louis. Obrazovanje je važno za obitelj Čajić, a njihova djeca su oduvijek dobro učila. Adela tečno govori bosanski, engleski i francuski jezik, a može se sporazumijevati na njemačkom jeziku. Učenje joj odlično ide. Njezini profesori kažu da je u školi uvijek postavljala pitanja i tražila informaciju više, dok Adela ističe da joj je oduvijek prijalo društvo starijih i nastavnika, naglašavajući kako je ona zbog svog i iskustva svoje obitelji imala osjećaj da je ranije sazrela u odnosu na njezine prijatelje i kolege. U gimnaziji Affton dobila je brojna priznanja, uključujući i ono za izvrsnost odgoja i obrazovanja. Isticala se u pisanju eseja, svirala je u orkestru i bila članica školskog tima u plivanju.

“Htjela sam studirati na nekom prestižnom sveučilištu, a Stanford je bio moj san. Tog dana kad sam saznala da sam dobila stipendiju za Stanford bila sam u kući zbog prehlade. Majka me nazvala i rekla da provjerim e-mail, pogledala sam i vidjela da sam uspjela. Bila sam izvan sebe”, prisjeća se Adela. Savjetnica za studentska pitanja u gimnaziji Affton Marija Carpenter kaže da nije bila nimalo iznenađena tim što je Adela dobila stipendiju za Stanford. “Njena zrelost je izvan okvira tipičnog tinejdžera. Ona se povezuje sa svojim učiteljima na nevjerojatan način”, kazala je ona. Adela će studirati biološki inženjering. U konačnici, ona želi proučavati DNK i pokušati pronaći lijek za rak. Što se tiče obitelji, uspjet će prevladati udaljenost. “Mi ćemo razgovarati svaki dan. Nedostajat će nam, ali ponosni smo na nju”, istaknula je majka Amira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?