Naslovnica Svijet

Iz ruševina nakon 12 sati izvukli živu 65-godišnjakinju

Tijekom noći u pokrajini Emiliji zabilježeno je 60-ak potresa, a u ovom i prošlotjednom potresu krov nad glavom izgubilo je više od 14.000 ljudi. Jučer je poginulo 16 osoba, a 350 je ozlijeđeno
30. svibnja 2012. u 09:10 0 komentara 1 prikaza
Potres u Italiji (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U noći između utorka i srijede zabilježeno je 60-ak potresa u regiji Emiliji Romagni. Više od 14.000 osoba koji su u potresima od 20. svibnja (6 stupnjeva po Richteru) i od 29. svibnja (5,8 stupnjeva po Richteru) izgubili krov nad glavom provelo je noć u šatorima ili sportskim dvoranama. No, i žitelji koji su u sigurnim zgradama radije su noć proveli u svojim automobilima.

U potresu je poginulo ukupno 16 ljudi, a 350 osoba je ozlijeđeno.

Nakon što je čak 12 sati provela pod ruševinama, spašena je 65-godišnja žena. Žena je pola dana provela zarobljena u kuhinji, a spasila se stavivši komad namještaja iznad sebe što je spriječilo da bude zatrpana. Traga se za još jednom osobom.

Oko 7000 stanovnika Cavazza u kojem je bio epicentar snažnog potresa u 13 sati otputovalo je prijateljima ili rodbini. Oni koji su ostali proveli su noć na parkiralištu ispred sportske dvorane. Iako je dvorana čvrsta, nitko nije htio u nju ulaziti. Bilo je prije svega žena koje nisu htjele ući u sportsku dvoranu ni oprati ruke ili obaviti nuždu bez pratnje. Toliki je strah u njima nakon potresa.

Ukupno su u dva potresa poginula 23 žitelja Emilije. Većina su poginulih radnici koji su radili u tvorničkim halama. U njima su poginula i trojica poduzetnika, vlasnika tih tvorničkih hala koje su sada u središtu polemika. Jesu li bile sagrađene po normama? Najvjerojatnije i nisu jer Emilija nije među osjetljivijim trusnim područjima u Italiji.

– Većina industrijskih hala u Emiliji sagrađena je bez primjene protupotresnih normi. Ta zona do 2003. nije smatrana osjetljivom na potrese. Tek poslije i tu uvedena je obveza gradnje po protupotresnim pravilima – objašnjava Bernardino Chiaia, profesor građevine na politehničkom fakultetu u Torinu.

Emilija i posebno Modena poznate su i po tvornicama koje su proslavile Italiju automobilima i motorima. Tvornica Ferrari prestala je raditi, ali ne zbog ugroženosti tvorničkih hala nego se jednostavno htjelo omogućiti radnicima da budu sa svojim obiteljima.

A potresa će još biti. Barem tako najavljuje predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) Stefano Gresta. Potresi koji su zabilježeni ovih dana upućuju na to da će se tlo nastaviti tresti idućih mjeseci. Dakako, ne može se kazati kolike će snage ti potresi biti, ali sigurno će biti i onih jačih od 5 stupnjeva po Richteru. Alessandro Amato iz istog instituta da kako je najaktivnija zona između Modene, Moglije i Mirandole, ali da se pomiče na zapad. Potresi u utorak "naznačuju da su najvjerojatnije aktivne dvije plohe”, objašnjava Amato. Odnosno potres od 20. svibnja izazvalo je pomicanje jedne plohe, a onaj od 29. svibnja druge plohe.

Zanimljivo je kako su potresi "izvukli" na površinu zemlje podzemne vode. U mnogim je mjestima u zgradama i na ulicama poslije potresa na površinu izašlo blato. Podzemne vode, koje su na dubini od 10 do 13 metara potres je gurnuo prema površini. U srednjem vijeku, ne samo u današnje vrijeme, građeni su gradići pokraj rječica, pa i preko njih. Te zatrpane rječice sada žele izaći. Kao da se priroda osvećuje ljudima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

U potresu stradao svećenik U potresu u

U potresu stradao svećenik

U potresu u utorak, kako smo i javili, umro je i don Ivan Martini pod ruševinama svoje župne crkve pokraj Modene, u mjestu Stazione di Novi Rovereto. Crkva je bila oštećena već u potresu 20. svibnja. Don Ivan je u utorak ušao u nju, premda je ulazak bio zabranjen, kako bi uzeo kipić Gospe i spasio ga od mogućeg uništenja. Potres u devet sati 29. svibnja urušio je gredu pod kojom je don Ivan umro.  Slična sudbina bila je zadesila dvojicu fratara u Assisiju tijekom potresa 26. rujna 1997. Otac Angelo Api i sjemeništarac Zdzislaw Borowec poginuli su u crkvi u Assisiju. 

Jakovčić ponudio pomoć TalijanimaPomoć T

Jakovčić ponudio pomoć Talijanima

Pomoć Talijanima ponudio je i istarski župan Ivan Jakovčić. Jakovčić je izrazio sućut obiteljima poginulih te ponudio pomoć Istarske županije regiji Emilia Romagna u svakom smislu, kako bi njezini građani u što kraćem roku prebrodili teškoće ove prirodne katastrofe, piše u Jakovčićevu priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.