Vatikan

Ivan Pavao II. će biti beatificiran 1. svibnja

Papa
14.01.2011.
u 13:00

Papa Benedikt XVI. potpisao je dokument o beatifikaciji svoga prethodnika Ivana Pavla II.

VATIKAN – Karol Wojtyla bit će beatificiran 1. svibnja 2011., obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice. Zajedno s objavljivanjem dekreta kojim se zazivanju Ivana Pavla II. pripisuje čudo, najavljena je i beatifikacija. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi danas je objavio kako će se svečanost beatifikacije Ivana Pavla II. održati 1. svibnja, odnosno drugu nedjelju od Uskrsa.

Papa Benedikt XVI. primio je danas pročelnika Kongregacije za pitanje svetaca, kardinala Angela Amata i potpisao je dokument o beatifikaciji Ivana Pavla II. Kardinali i biskupi Kongregacije za pitanje svetaca su na sastanku 11. siječnja potvrdili kao čudo ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre (44) koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a zazivala je Wojtylu za ozdravljenje.

Beatifikacija Ivana Pavla II., koji je umro 2. travnja 2005., održat će se šest godina nakon njegove smrti. Dakle, radilo se ubrzano na njegovoj beatifikaciji. Majka Tereza od Kalkute umrla je 1997., a beatificirana je 2003., što se smatralo vrlo kratkim rokom za nečije proglašenje blaženikom.

Papa Benedikt XVI. je 13. svibnja 2005., samo mjesec dana od smrti Ivana Pavla II. potpisao dekret o pokretanju beatifikacije, premda je za takav postupak potrebno da od smrti prođe pet godina. 

Dekret o herojskoj kreposti Karola Wojtyle, što znači korak do kraja procesa beatifikacije, Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. Postulator kauze za beatifikaciju Wojtyle, mons. Slawomir Oder, Kongregaciji za pitanje svetaca predstavio je navodno neprirodno ozdravljenje francuske časne sestre koja se molila Ivanu Pavlu II. nakon njegove smrti 2. travnja 2005.

Časna je zbog Parkinsonove bolesti, od koje je bolovao i Ivan Pavao II., morala napustiti službu u bolnici u Arlesu na Azurnoj obali. Časne sestre iz njezina reda su se molitvama obratile Ivanu Pavlu II. u lipnju 2005. i bolest je nestala.

Liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca s profesorom Patrizioom Poliscom na čelu, osobnim liječnikom Benedikta XVI., potvrdila je proteklih dana (koncem 2010.) da je Marie Simon-Pierre čudom ozdravila. Taj dokument prekjučer je prihvatila i Kongregacija za pitanje svetaca, a sada ga je potpisao Benedikt XVI.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije