Akcija Čardaš

Istražujući aferu Spice, istražitelji došli do Sanadera

\'18.11.2010., Hrvatski sabor, Zagreb - Konferencija za medije bivseg premijera Ive Sanadera. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
\'Sanjin Strukić/PIXSELL\'
24.06.2011.
u 12:00

Što će se izroditi iz priče o malverzacijama u Podravki, nije naslućivao nitko od osmorice optuženika

Do prvih spoznaja o načinu i uvjetima pod kojima su Mađarima prepuštena većinska upravljačka prava u Ini, odnosno plaćanju mita od 10 milijuna eura, zbog čega je USKOK pokrenuo novu istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, koliko je poznato, istražitelji su došli tijekom provođenja istrage o malverzacijama dionicama Podravke “teškim” 400 milijuna kuna, trenutačno u nas najvećoj korupcijskoj aferi koja je završila na sudu. U završnoj fazi operacije Spice, podsjetimo, uključuje se OTP banka te kreditira Podravku sa 34 milijuna eura.

Novi krak u istrazi

Jamstvo za dobivanje kredita, otkrilo se, bile su dionice Ine, a paralelno se u vrijeme kada OTP i Podravka dogovaraju kredit pregovaralo i o povećanju upravljačkih prava MOL-a u domaćoj naftnoj kompaniji. Došavši do spornih tajnih ugovora između Podravke i OTP-a, koliko je poznato, istraga o aferi Spice dobila je još jedan krak koji se odnosio na raščišćavanje sumnjive privatizacije Ine. Nova je istraga, koja je dakle gotovo dvije godine držana u najvećoj tajnosti te njezini detalji nisu procurili u javnost, nazvana prigodnim imenom – “Čardaš”.

Inače, u vrijeme dok se hrvatska javnost zabavljala detaljima privatnog života glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, koliko se zna, istražitelji su prikupljali posljednje bitne dokaze zbog čega su predstavnici DORH-a i bili u Mađarskoj. Dokle će dovesti pokretanje istrage u koprivničkoj prehrambenoj tvrtki nije naslućivao nitko od osmorice optuženika u aferi Spice na čelu s Damirom Polančecom, bivšim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva koji je, uz Sanadera i Zoltana Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, čije će izručenje i pritvaranje DORH zatražiti, također osumnjičen u istrazi o 10 milijuna eura mita.

Traži saslušanje

Polančecu se, podsjetimo, u ovom slučaju ne stavlja na teret da je primio mito, već da je pomagao u počinjenju kaznenog djela jer je potpisao ugovor s MOL-om, za što ga je pak ovlastila Vlada. Bivši državni dužnosnik opovrgava da je mogao samostalno odlučivati o Ini, ističe da je u priču bilo uključeno Predsjedništvo HDZ-a i uži kabinet Vlade. U dokazivanju nevinosti Polančec ne želi čekati pa će njegov odvjetnik Anto Nobilo u ponedjeljak zatražiti saslušanje svog klijenta u USKOK-u.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije