PRISLUŠKIVANJE

Istragu najavljuje Odbor za sigurnost Narodne skupštine RS

mobitel
Marko Jurinec/VLM
20.04.2011.
u 09:49

Nakon Eroneta i BH Telekoma, u javnost su dospjeli i prisluškivani brojevi trećeg telekom-operatera M:tela

Nakon telefonskih brojeva iz mobilne mreže BH Telecoma i HT Eroneta, u javnost su dospjeli i prisluškivani brojevi trećeg telekom-operatera, banjolučkog M:tela. Kao i u slučaju više tisuća drugih prisluškivanih brojeva koje već danima objavljuju Nezavisne novine, većina vlasnika onih iz M:telove mreže također nije bila upoznata da njihove razgovore snimaju državne sigurnosne službe. Kazneni zakoni BiH i entiteta vrlo su jasni i definiraju da je sudac za prethodni postupak nakon poduzete mjere prisluškivanja obvezan obavijestiti osobu koja je prisluškivana, što u najvećem broju slučajeva nije urađeno, pa se opravdano sumnja u legalnost, odnosno zakonitost samog postupka. Zakoni također predviđaju da osoba protiv koje je radnja bila poduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena radnja, što će, bez dvojbe, mnogi od prisluškivanih građana i uraditi.

Zbog, kako kaže, evidentnog kršenja zakona i ugrožavanja ljudskih prava, predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je da će ovo pitanje staviti na dnevni red i zahtijevati odgovore, te poduzeti korake koji će uključivati i tužbe. On očekuje i od Odbora za sigurnost Parlamenta Federacije BiH i Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH da poduzmu iste korake i traže odgovore. Zasad nema naznaka da će spomenuta tijela to i uraditi, prvenstveno stoga što spomenuto povjerenstvo na državnoj razini u novom parlamentarnom mandatu još nije ni uspostavljeno.

Stevandić je napomenuo da će se inzistirati da OSA i SIPA budu vraćene pod institucionalnu kontrolu, te da pomoć u tome očekuje i od institucija Europske unije.

-Čudi me da oni nisu reagirali, kao ni razne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima i koje su se oglašavale za mnogo manje stvari nego što je ova, kazao je Stevandić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?