smaknuće

Iranci objesili navodnog izraelskog špijuna i ubojicu

Bruno
15.05.2012.
u 14:39

Fashi je priznao ubojstvo nuklearnog znanstvenika Massouda Alija Mohammadija, koji je poginuo u eksploziji u siječnju 2010.

Iranske vlasti objesile su Majida Jamalija Fashija, 24-godišnjaka lani osuđenog zbog ubijanja nuklearnog znanstvenika i navodne suradnje s izraelskom tajnom službom Mossad, javljaju državni mediji.

Fashi je profesora Massouda Alija Mohammadija ubio u siječnju 2010. detonacijom bombe ispred njegovog doma u predgrađu Teherana. Iranska televizija za profesorovu je pogibiju odmah optužila "agente cionista i Amerikanaca". Kako prenosi BBC, Fashi je također optužen da je surađivao s Mossadom te da je za ubojstvo profesora dobio 120 tisuća dolara.

Fashiju je suđeno u kolovozu 2011., a u siječnju ove godine pojavio se na državnoj televiziji kako bi priznao ubojstvo te otkrio detalje o obavještajnoj akciji prikupljanja podataka u kojoj je sudjelovao. Neki su oporbeni izvori pak za ubojstvo Mohammadija, simpatizera oporbe, optužili vlast.

Inače, izraelska vlada jedna je od najglasnijih zagovaratelja obuzdavanja iranskog nuklearnog programa, za kojeg Iranci tvrde da ga razvijaju za mirnodopsku upotrebu, dok Izraelci i neke zapadne sile vjeruju kako je riječ o nuklearnom oružju. Izrael je pozivao na preventivnu vojnu intervenciju, a visoki američki dužnosnici više su puta izjavljivali kako bi do takvog poteza moglo doći u slučaju neposluha Teherana.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije