Valentin Inzko

Inzko traži prihvaćanje odluke suda o Mostaru

inzko
Zoran Grizelj
12.05.2012.
u 12:26

OHR ostaje u BiH. Imaju potporu američke diplomacije, jer posao u BiH još nije gotov

Unatoč najavama o njegovu skorom ukidanju, Ured visokog predstavnika u BiH još će mjesecima biti temeljna međunarodna institucija koja će nadzirati razvoj političke situacije u BiH. Njegov rad prije svega podržava američka diplomacija koja se protivi njegovu, kako tvrde, preuranjenom gašenju. Nakon sastanaka s Williamom J. Burnsom, zamjenikom državne tajnice SAD-a, te sa Samanthom Power, posebnom pomoćnicom predsjednika i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Vijeću nacionalne sigurnosti, šef OHR-a Valentin Inzko, kazao je kako posao u BiH “još nije završen” te da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano daljnje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i nastavak rada institucija.

Inzko je rekao kako je od ključnog značaja da SAD ostane čvrsto angažirana u BiH. “Iako je nakon formiranja novog Vijeća ministara u veljači zemlja postigla napredak, još uvijek postoje značajni izazovi”, kazao je Inzko na američkoj turneji u razgovoru s tamošnjim dužnosnicima te se osvrnuo i na aktualne političke prilike u Mostaru. Unatoč protivljenju bošnjačkih političkih stranaka Inzko je ponovio da političke stranke trebaju provesti presudu Ustavnog suda BiH i usvojiti ograničene promjene izbornog sustava u gradu, kako bi se općinski izbori u ovom gradu mogli održati u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu zemlje.

Cijelo vrijeme čelnici SDA tvrde da za provedbu odluka Ustavnog suda BiH hrvatske stranke, prije svega HDZ BiH, imaju potporu međunarodne zajednice što je HDZ BiH više puta demantirao. Kako sad stvari stoje lokalni izbori neće biti organizirani 7. listopada, jer nije postignut dogovor među strankama o provedbi odluka Ustavnog suda BiH. Čeka se i stav stručne skupine koja treba odlučiti kako će u ubuduće birati vlast u Mostaru. Visoki predstavnik će, nakon svojih sastanaka u prijestolnici SAD-a, otputovati u New York gdje će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti polugodišnje izvješće o provedbi Mirovnog sporazuma o BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?