NAJAVA

Inzko: OHR će iz BiH otići ove ili sljedeće godine, EU sve preuzima

Inzko
Tomislav Miličević
30.01.2011.
u 10:58

- Jasno je da će, bez obzira na mnoge i različite zahtjeve pojedinih političkih stranaka u BiH, postojati sve manje OHR-a i sve više Europske unije, tvrdi visoki predstavnik

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da će OHR iz BiH otići ove ili sljedeće godine. - Jasno je da će, bez obzira na različite zahtjeve pojedinih političkih stranaka u BiH, postojati sve manje OHR-a i sve više Europske unije”, rekao je Inzko za Glas Srpske.

Ubrzati procese

Za razliku od pojedinih bošnjačkih stranaka, a u prvom redu Stranke za BiH, većina političkih stranaka u BiH, kaže Inzko, prihvaća da se OHR transformira i ojača prisutnost Europske unije u BiH te da je to neminovan proces koji treba ubrzati. On je dodao da će Daytonski mirovni sporazum postojati i dalje, kao i potreba da se pravi neka vrsta kontrole ili monitoringa je li Daytonski sporazum ispunjen i ispunjava li se ono što je njime propisano, a u budućnosti će se vidjeti tko će vršiti monitoring nad provedbom i primjenom Daytonskog sporazuma. Inzko je rekao kako je poznato da je 1996. godine bilo previše OHR-a, posebno za vrijeme bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, koji je imao 800 suradnika. “Poslije toga polako se uveo dvojni trend i prisustvo Europske unije. Njeno prisustvo sve više jača i nastavlja se. Još neko vrijeme u BiH će biti taj paralelni sustav, ali sve više će Europska unija biti u prvom planu, jer je to jedina budućnost BiH. Europska unija i put BiH k Europskoj uniji je `ljepilo` svih građana, bez obzira na to jesu li Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, ili ostali”, smatra Inzko ocijenivši da to svi žele i da je to budućnost BiH. Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore rekao je za Glas Srpske kako nije sporno da će OHR iz BiH otići i da će odluku o tome donijeti Vijeće za provedbu mira (PIC). “Dok smo ovdje nadamo se da možemo doprinijeti rješavanju niza problema s kojima je suočena ova zemlja. PIC je prije tri godine postavio dva uvjeta i pet ciljeva za tranziciju OHR-a. Velik napredak je postignut kada je riječ o Brčkom i presretan sam zbog toga. Napredak je postignut kada je riječ o četvrtom i petom cilju na ovom popisu. Što se tiče prvog uvjeta, potpisivanja ugovora s Europskom unijom, ostvaren je također napredak, ali moramo završiti posao”, precizirao je Moore.

Otvorena vrata u EU


I ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je tijekom nedavnoga posjeta BiH da će ključna međunarodna pomoć BiH u budućnosti ići preko specijalnog predstavnika Europske unije, dok je OHR institucija koja pripada prošlosti. - Ured specijalnog predstavnika Europske unije će biti ključ i toj instituciji pripada budućnost. OHR je još tu, ali više pripada prošlosti, a nikako budućnosti”, objasnio je Bildt koji je bio prvi visoki predstavnik u BiH. On je naglasio da je međunarodna zajednica već predala odgovornost domaćim liderima za vođenje BiH. “Neće međunarodna zajednica voditi BiH. Naša poruka je da su otvorena vrata za članstvo u Europsku uniju i da će domaći političari, kao i mi nekada u Švedskoj, morati poduzeti neophodne korake”, rekao je ministar vanjskih poslova Švedske u izjavi za medije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?