Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ignoriranje Hrvata u središnjoj Bosni i dalje se nastavlja

Gaze se prava Hrvata, krši se Poslovnik o radu Skupštine i županijski Ustav, želi ih se na sve načine izbaciti iz vlasti
17. ožujka 2011. u 12:27 1 komentara 3 prikaza
skupstina
Foto: VL FOTO

Srednjobosanska županijska skupštinska farsa, ili bošnjačko-nacionalistička, kako je Hrvati na ovom području označavaju, nastavlja se. Jer i dalje uporno i beskrupulozno bez 10 hrvatskih zastupnika (HDZ BiH 7, HDZ 1990. 2 i HSS-NHI 1 zastupnik), rad Skupštine se nastavlja. Gaze se prava Hrvata, krši se Poslovnik o radu Skupštine i županijski Ustav i na sve moguće načine, uz pomoć dviju zastupnica hrvatske nacionalnosti iz NSRzB-a i jednog zastupnika iz SDP-a, želi se iz svih struktura vlasti izbaciti hrvatske stranke koje su na proteklim izborima dobile preko 90 posto glasova hrvatskoga biračkog tijela.

A sve je počelo još 10. siječnja, na konstituirajućoj sjednici županijske Skupštine kada je snagom (brojem) ruku Klubu Hrvata uskraćeno pravo na aktiviranje instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kada je nezakonito i protuustavno, bez hrvatskih zastupnika, predsjedateljem konstituirajuće sjednice imenovan Nikola Simić, zastupnik srpske nacionalnosti iz reda SDP-a. I od tada Skupština radi bez desetero hrvatskih zastupnika, bez zastupnika pobjedničke stranke (HDZ BiH) na proteklim izborima u Županiji Središnja Bosna. Do sada nikakvih pozitivnih rezultata nisu dale kaznene prijave podnesene Županijskom tužiteljstvu, pritužbe i ukazivanje na protuzakonite i protuustavne postupke i odluke u radu Skupštine, a upućene Središnjem izbornom povjerenstvu, Ustavnom sudu FBiH, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku...

A sve te šutnje i nijemo promatranje događanja je „vjetar u leđa“ nezakonitom i protuustavnom radu, planerima eliminacije legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz svih struktura vlasti u ovoj županiji. Farsa se nastavlja, pa je tako u srijedu održana druga sjednica županijske skupštine kojom je, i ovaj put, predsjedao Nikola Simić iz SDP-a.

I ovaj put sjednica Skupštine je održana bez 10 zastupnika dva HDZ-a i HSS-NHI-ja.

  • Avatar deziderij
    deziderij:

    Ništa novo, ništa čudno. Hrvati ignoriraju sami sebe, međusobno su posvađani do bola i Hrvat nema većeg neprijatelja od Hrvata. Žalosno i istinito. Zašto smo takvi ? Ne znam suvislo odgovoriti na to pitanje a puno sam o tome razmišljao. ... prikaži još! Kroz povijest, to nam se obijalo o glavu i do danas ništa nismo naučili iz iste. Moramo biti svjesni da muslimani žele etnički čistu Federaciju i da sanjaju o islamskoj džamahiriji na tlu Bosne i da su im Hrvati trn u oku. Srbima ne mogu ni pera odbiti ali smo mi tu i to će kompenzirati na štetu nas samih. Od Hrvatske i njenih hohštaplera u politici imamo samo mlaku i deklarativnu \"podršku\" a, od bjeloglave paraderke i svete vodice Josipovića, ne treba više ni očekivati. Jedino što preostaje, jest ujediniti se i djelovati svi kao jedan, kao kod francuski mušketira : \"svi za jednog, jedan za sve\" Ali bojim se da je to utopija.