PORUKE

I u božićnim propovijedima upozoravali na loš položaj Hrvata

misa
VL FOTO
27.12.2010.
u 08:17

Narodni i vjerski prvaci osjećaju tjeskobu i kušnje s kojima se suočava Hrvati te otvoreno progovaraju o nepravdi

Duhovne vođe bosanskohercegovačkih Hrvata katolika upozorili su u božićno vrijeme, na misama polnoćkama, porukama, istupima da Hrvati u Bosni i Hercegovini proživljavaju teške trenutke kušnji i izazova, da im se gaze narodna prava i pokušava zlorabiti njihova volja. Nedvosmisleno su vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i banjolučki biskup Franjo Komarica svoje poruke usmjerili s težnjom da donesu pravedniji ustroj vlasti i zemlje. - Zabrinut sam zbog teškog položaja Hrvata u BiH.

Potrebno je stvoriti društvo u kojem će svi biti ravnopravni. Ako bi Hrvate zaobišli kod formiranja vlasti u BiH, neću se libiti to jasno kazati, rekao je kardinal Puljić. Na polnoćki je pak svoje misli usmjerio prema očekivanju da BiH svi narodi i građani konačno počnu doživljavati jednako bliskom. - Mi katolici u ovoj zemlji živimo s kršćanima i nekršćanima i svima želimo pokazati da nas Božić uči da budemo ljudi... Volio bih da svatko doživi da je ovo moj grad i moja zemlja u kojoj želim biti slobodan i slobodno se ostvariti kao čovjek u jednakim pravima, i da i mi katolici u ovom gradu i svim drugim gradovima doživimo da je ovo moj grad, da je ovo moja zemlja u kojoj želim svjedočiti svoju ljubav prema Bogu i čovjeku, poručio je kardinal Puljić na polnoćki. Biskup Perić je, govoreći o otajstvu Božića, istaknuo kako u ovo vrijeme donosim posebne poruke osobne, obiteljske, narodne i vječne radosti.

- Ako je anđeoska poruka koju su pastiri trebali prenijeti: „velika radost za sav narod“ (Lk 2,10), kao što i jest, onda u tu radost sigurno ne ulazi ničija narodna društvena izgubljenost ili propast. Štoviše, prava se radost doživljava ako današnji crkveni pastiri i izabrani narodni predstavnici pokazuju požrtvovnu nesebičnost za druge, za cio narod, zalažući se, svatko prema svomu položaju i mjerodavnosti, za punu vladavinu pravde, za afirmaciju ljudskih prava, narodnih i građanskih sloboda, za društveni sustav u kojem jedan narod neće ugnjetavati drugi narod: propisivati mu zakone, birati mu predstavnike, nametati mu svoje medije nego će jedni drugima omogućiti da se pokažu prave moralne i religiozne vrijednosti i umne sposobnosti u upravi, u školstvu, u sudstvu, u sredstvima priopćavanja, istaknuo je biskup Perić. Banjolučki biskup Franjo Komarica kritizirao je međunarodnu zajednicu što podržava ostanak nepravednog ustroja BiH jer se temelji na etničkom čišćenju iz rata te upozorio da se u protekloj godini položaj Hrvata još više otežao.

Takvu je politiku nazvao nerazumnom i duboko nehumanom, rekao je banjolučki biskup Franjo Komarica. Objasnio je da je potpora ovako ustrojenoj BiH utemeljena na nagrađivanju etničkog čišćenja te da se položaj Hrvata u proteklih godinu dana pogoršao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?