OBLJETNICA

HVO je dao veliki doprinos u obrani hrvatskog naroda

HVO
Arhiva VL
09.04.2011.
u 10:29

Položeni su vijenci, a svetu misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup dr. Tomo Vukšić

Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice HVO-a i 6. obljetnice Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH održana je u Livnu u vojarni “Ante Brune Bušić”. Tim povodom u spomen na poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svetu misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup dr. Tomo Vukšić.

Brojni uzvanici

Na svečanosti su bili brojni gosti i uzvanici, a o ulozi HVO-a i njegovu putu govorili su brigadir Slaven Lasić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije, i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš. Tom prigodom je rečeno kako je HVO dao veliki doprinos u obrani BiH i hrvatskog naroda te je kao takav uvažavano od svih, kako međunarodnih, tako i domaćih institucija. Marina Pendeš je, vezano uz značenje HVO-a u Oružanim snagama BiH, među ostalim, kazala: - Pripadnici HVO-a, iskustvom prvo kroz Federalno ministarstvo obrane, a potom kroz Oružane snage BiH, pokazali su se kao pravi profesionalci i kao osobe u koje možete imate povjerenja u izgradnji sustava. I mislim da s ponosom možemo reći da su dali svoj puni doprinos u obrambenom sustavu, odnosno u provedbi reforme obrambenog sustava BiH. To se može vidjeti ne samo danas, kada govorimo o ovoj vojarni i ovom mjestu gdje se nalazimo, koja je iznimno kvalitetno urađena i zasigurno dostiže europske standarde. Pendeš je istaknula i kako se može govoriti o pripadnicima HVO-a kao ljudima koji već dugi niz godina, zajedno sa svojim kolegama iz Oružanih snaga BiH, iz ostalih pukovnija, sudjeluju u operacijama potpore miru. General bojnik Slavko Puljić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS-a BiH, imao je samo riječi hvale o svečanosti obilježavanja dviju značajnih obljetnica te je istaknuo kako Prva gardijska pukovnija u OS-u sudjeluje u dostojanstvenom, časnom i punopravnom smislu. - Stvarno smo napravili uspjeh jer smo OS BiH ustrojili u zdravim odnosima na dobrobit naše budućnosti i okretanja k EU integracijama, naglasio je.

Nemjerljiv doprinos

S tim u vezi brigadir Slaven Lasić, zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH, istaknuo je kako je nemjerljiv doprinos HVO-a, kao i ostale dvije pukovnije, te da sve one gaje svoju vojnu, kulturnu i povijesnu tradiciju u OS-u BiH. - HVO svoja iskustva iz Domovinskog rata, i lijepa i loša, naročito loša, treba uvijek pamtiti. A mi trebamo ponoviti onu, što naš narod kaže, ne ponovilo se. Čuvati svoju tradiciju, ne zaboraviti je, ali i razvijati oružane snage primjerene NATO-ovim standardima. Vrlo je značajno istaknuti paritet u zapovjednoj razini, Ministarstvo obrane BiH djeluje kao ministar i dvoje zamjenika, a paritet u OS-u BiH ogleda se kroz postojanje 12 generala koji su ravnopravni, po četvorica iz sva tri konstitutivna naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?