navijači van zemlje

Hrvatska pobjeda slavila se u Americi i u Bruxellesu

navijači SAD (1)
Foto: Miroslav Celic
1/6
22.03.2013.
u 20:30

Tjednima unaprijed u hrvatskoj zajednici New Yorka i New Jerseya naši iseljenici dogovarali su gdje će i u kojem društvu gledati utakmicu Hrvatska-Srbija.

Iako Amerikanci nisu toliki obožavatelji nogometne igre kao što su zaljubljeni u košarku ili baseball, ipak je to multinacionalna zemlja, izrasla iz brojnih etničkih zajednica pa upravo iseljenici najviše prate nogomet i navijaju za reprezentacije zemalja iz kojih su podrijetlom.

Hrvati u Americi i Kanadi ne samo da su odlični poznavatelji nogometa i navijači hrvatskih klubova iz domovine te vjerni u podršci hrvatskoj reprezentaciji nego su i osnivači brojnih etničkih nogometnih klubova i kvalitetni nogometaši. Njihovi klubovi u Torontu, Clevelandu i New Yorku zovu se Croatia.

Tjednima unaprijed u hrvatskoj zajednici New Yorka i New Jerseya naši iseljenici dogovarali su gdje će i u kojem društvu gledati utakmicu Hrvatska-Srbija.

Sportski televizijski kanali prenosili su utakmicu pa je u brojnim hrvatskim domovima u New Yorku bilo veselo nakon što je Hrvatska povela s rezultatom 2:0 u prvom poluvremenu u Zagrebu. Nakon pobjede slavlje se nastavlja dugo u noć.

Mnogi su iseljenici uzeli slobodan dan jer po američkom vremenu utakmica je počela u 13 sati, a njihove supruge tvrde da su dobile zadatak da pripreme gomilu hrane i naprave zalihe piva.

U predjelu Astoria najveselije je bilo u hrvatskom kafiću Scorpion, gdje su unaprijed rezervirana mjesta za gledanje utakmice uz hrvatsku glazbu i vino. Organizirano gledanje utakmice bilo je i u iseljeničkim klubovima Istra i Rudar Hrvatska te u boćarskom hrvatskom klubu u New Jerseyu. Boris Miketić, vlasnik turističke agencije Croatia Travel u newyorškoj Astoriji pozvao je prijatelje u svoj ured i nakon dva gola hrvatske reprezentacije počelo je slavlje i pjesma. Utakmica se pratila i u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, ali i na East Riveru u zgradi Ujedinjenih naroda. Tamo nije bilo razloga za slavlje jer se predsjednik Opće skupštine Vuk Jeremić nadao pobijedi srbijanske reprezentacije. U New Yorku je utakmicu gledao i srbijanski premijer Ivica Dačić, koji je u petak ujutro bio na sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu.

Navijači su gledali utakmicu i u Bruxellesu u Belgiji. U pubu Roosters u centru grada bio je i veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo.

Sve o utakmici Hrvatske i Srbije čitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije