POLITIKA

Hrvati spremni za novi dogovor o vlasti u SBŽ-u

klubovi
VL FOTO
19.07.2011.
u 09:29

Josip Kvasina će u petak o detaljima i mogućem dogovoru izvijestiti OHR

“Zahtjeve” visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, vezane za ispravljanje protuzakonitih, protuustavnih i protustatutarnih odluka koje su donesene od dijela zastupnika srednjobosanske županijske Skupštine, a bez zastupnika dva HDZ-a i HSS-NHI-ja, stranaka koje u Skupštini imaju 10 zastupnika, treba provesti u stvarnosti.

Neće dopustiti gaženje

- HDZ BiH je i izborni pobjednik u ovoj županiji s najviše (sedam) zastupničkih mandata. Svjesni smo problema koji nas čekaju, svjesni da će sve skupa ići vrlo teško, ali isto tako znamo da ni visoki predstavnik ni cjelokupan OHR neće dozvoliti da se njihov autoritet gazi, kazao nam je jučer predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini Srednjobosanske županije Josip Kvasina. Jučer je i održao sastanak s predsjednicima klubova zastupnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u županijskoj Skupštini, Zdenkom Džambas i Antom Bilićem, te s tajnikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Zdenkom Antunovićem.

Na sastanku je zaključeno da se predsjednicima klubova naroda u županijskoj Skupštini i predsjednicima klubova stranaka u Skupštini uputi poziv na radni sastanak s točkom dnevnog reda: provedba zahtjeva Ureda visokog predstavnika. Predloženo je da se radni sastanak održi u četvrtak, 21. srpnja u zgradi županijske Vlade. “O ishodu sastanka pismeno ćemo u petak, 22. srpnja izvijestiti OHR”, kazao je Kvasina.

A koraci predsjednika županijskih odbora dva HDZ-a, Nikole Lovrinovića i Slavice Josipović, te predsjednika Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini Josipa Kvasine, upravo su na tragu zahtjeva koje nadležnim upućuje visoki predstavnik.

“Tražim od vas, kaže se, uz ostalo, u dopisu, da pokrenete politički dijalog i neophodan kompromis kako biste unaprijedili razgovore o formiranju Vlade. I dalje sam uvjeren da zakonski propisi ne mogu zamijeniti političke pregovore i vjerujem u rješenje ovoga spora kroz kompromis svih strana, predstavlja najbolji mogući put naprijed. U isto vrijeme, obveza je svih stranaka i dužnosnika da poštuju Ustav i zakon”, poručio je političkim dužnosnicima i skupštinskim zastupnicima visoki predstavnik Valentin Inzko. “Bilo kakvih nedoumica, ili pak neslaganja sa zahtjevima i prijedlozima visokog predstavnika Valentina Inzka, za nas nema”, naglasio je Josip Kvasina nakon jučerašnjega sastanka.

Politička volja za dogovor

U središnjoj Bosni je riječ o protuustavnom i protustatutarnom vođenju konstituirajuće sjednice i izbora rukovodstva županijske Skupštine, izbora izaslanika u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izbora županijske Vlade. Zahtjevi visokog predstavnika su jasni i konkretni, i uz političku volju i dobre namjere svih sudionika u ovomu procesu, potpuno izvodivi. Međutim, hoće li i koliko biti političke volje, pitanje je, a sve postaje jasnije kada se pogledaju i razmotre izjave „odlučnog“ i rezolutnog Zukana Heleza, predsjednika Županijskoga odbora SDP-a i člana najvišega tijela ove stranke u BiH, koji jasno poručuje kako je srednjobosanska županijska Vlada, unatoč stajalištima visokog predstavnika, legalna. Helez, koji je nelegalno izabran i za ministra u Vladi Federacije BiH, upućuje i druge poruke hrvatskim strankama koje su dobile legitimitet na izborima. Potvrda ovakvih stajališta, barem za sada, svakako je i odbijanje razgovora vezanih uz provedbu nedavno poslanih zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka, koje je njemu i predsjedniku Županijskoga odbora SDA, bivšem županijskom premijeru, sada izaslaniku u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Salki Selmanu, ponudio Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar servo_volan
servo_volan
12:44 19.07.2011.

Zukan Helez, predsjednik Županijskog odbora SDP-a i član najvišega tijela ove stranke u BiH, koji jasno poručuje kako je srednjobosanska županijska Vlada, unatoč stajalištima visokog predstavnika, legalna. Helez, koji je nelegalno izabran i za ministra u Vladi Federacije BiH, STRAŠNO OVOG ČOVJEKA POD HIITNO TEBA OHR SMJENITI I ZABRANITI MU POLITIČKI RAD JAVNI.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?