ANALIZA

Hrvati nemaju svoj SDP jer nisu riješili položaj u BiH

sestorka
VL FOTO
29.12.2010.
u 08:03

Hrvati će biti još dalje od ideje socijaldemokracije, tvrdi Vlaisavljević

Posljednjih dvadeset godina samo među Hrvatima u BiH nije zaživjela ideja socijaldemokracije, dok su nakon posljednjih izbora kod Srba i Bošnjaka ove stranke ostvarile uvjerljive pobjede. SDP BiH je postao predvodnik bošnjačkoga političkog kruga, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kod Srba osvojilo polovicu glasova. Ovaj fenomen je vrlo zanimljiv, a analitičari smatraju da ne postoji manjak osjećaja kod Hrvata za ideju socijalne pravde, nego da je ovakvo stanje generirano činjenicom da u BiH nije riješeno nacionalno pitanje te da su sve stranke nacionalno dimenzionirane.

Svi nacionalni

- Sve političke opcije su manje-više nacionalne i zasnivaju se na nacionalnim politikama. Kao što to vidimo i u procesima uspostave izvršne vlasti, stvaraju se nacionalni blokovi, ocijenio je sveučilišni profesor i predsjednik Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke Miloš Šolaja. Prema njegovim riječima, sadašnji potezi stranaka, uključujući socijaldemokratske stranke, vode daljnjem razjedinjavanju BiH. Pri tome je Šolaja u tome pravcu ocijenio i izbor hrvatskoga člana BiH Predsjedništva BiH. No, sveučilišni profesor smatra i da međunarodna zajednica snosi dio krivice jer pokušava nametnuti ideju građanskog društva, koje se sada ne može primijeniti u BiH upravo zbog brojnih neriješenih pitanja.

“Tome su pridonijele i rigidne politike iz dijela međunarodne zajednice, koje su imale favorite u Sarajevu, a koji su daleko od toga. Jednostavno, BiH još nije dozrela da se razvije kao građansko društvo”, istaknuo je Šolaja.

Profesor filozofije dr. Ugo Vlaisavljević sa sarajevskog Univerziteta smatra da se ideja socijaldemokracije stupnjevito razvija u BiH, no također je upozorio da se neriješeno nacionalno pitanje Hrvata najviše odražava na odbojnost na igranje na bilo koju ideološku potku osim nacionalne karte.

“Kod Hrvata je situacija takva da su daleko od državnog aparata, zapravo cjelokupne države BiH i da nemaju entitet te su njihovi nacionalni interesi beskonačno udaljeni od ideje socijaldemokracije. Ovdje ništa i ne zavisi od političkih elita. Ovdje je tipično da je položaj jednoga naroda takav da je toliko daleko tjeskobno gurnut u položaj nacionalne manjine. Hrvatsko pitanje je povezano s politikom nacionalnih stranaka i u budućnosti će još više doći do izražaja”, rekao je prof. dr. Vlaisavljević.

Opasna igračka

Prema njegovim riječima, u BiH se može utvrditi i da je kod Bošnjaka, koji su bliži državnom aparatu i identificiraju se s državom BiH, može utvrditi veća bliskost socijaldemokraciji, dok je kod Srba koji se identificiraju s entitetom Republikom Srpskom, ova ideja jako bliska, ali jednako tako i nacionalna orijentacija. Vlaisavljević, međutim, upozorava da se socijaldemokracija koristi kao opasna igračka u Bosni i Hercegovini u korist Bošnjaka koji imaju povlašten položaj nasuprot političkog aparata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?