DAYTONSKI USTAV

Hrvati najviše pate zbog odrednica koje stoje u Ustavu BiH

dayton
VL FOTO
04.02.2012.
u 11:08

Održan znanstveni skup “BiH europska zemlja bez Ustava, etičkih i političkih izazova”

U Sarajevu se u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira sa sjedištem u Splitu, održava dvodnevni Međunarodni znanstveni skup pod nazivom “BiH europska zemlja bez Ustava, etičkih i političkih izazova”.

Analize stanja u BiH

Ovaj znanstveni skup intrigantnog radnog naslova ima nakanu baviti se politološkim i sociološkim analizama, u svrhu pojašnjenja osnovnih pojmova i pretpostavki društvenog, političkog i nacionalnog dijaloga, a potom i pretpostavki za uspješnu konstrukciju Ustava BiH. Svjestan da kod većine sudionika ovoga skupa vlada bojazan kako su pozicije, ne samo na političkom već i na znanstvenom području, u BiH davno zauzete i da se na ovakvim skupovima umjesto argumenata slušaju i izgovaraju tek očekivane fraze, izražavam zahvalnost svim autorima koji sudjeluju u radu ovoga znanstvenog skupa, pogotovu onima koji će jasnoćom stava zagovarati rješenja, funkcionalna i pravedna za sve građane i narode u BiH, mimo “političke korektnosti” i uz cijenu koja prati svaku misaonu i političku dekonstrukciju naših dobro “ušminkanih” idola”, kazao je u uvodnom izlaganju fra Mijo Džolan. Prema njegovim riječima, daytonski aranžman postoji ali ne postoji ustav koji bi zadovoljio kako konstitutivne narode u BiH tako i građane. “Kao nacionalna skupina zbog svega najviše trpe Hrvati, ali trpe i ostali”.

Zapleteni u tranziciji

Profesor Mile Lasić u Pledoajeu za alternativni proeuropski kulturološki i politološko-pravni narativ kazao je: Izvikana “smrt multikulturalizma” na Zapadu i ne znači priznanje da su i useljeničke zemlje i društva koja su dugo favorizirala ignoranciju ljudskih i kolektivnih prava svojega etničkog useljeničkog šarenila, odustala od grubog zatiranja ili poricanja svojeg nacionalnog pluralizma. Nažalost, u svemu tomu jedva sudjeluju zemlje u regiji jugoistoka Europe, duboko zapletene u demokraturske, anticivilizacijske tranzicije uvjerene u svoju čistotu i zloću drugih. Nesposobne prihvatiti novu paradigmu koja podrazumijeva i novi mentalitet i politiku ove zemlje i ne mogu brzo postati dio svijeta u kojem se etničke razlike ne eliminiraju - rekao je jučer u izlaganju prof. Mile Lasić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?