ŠTO JEDEMO I PIJEMO?

Hrana sve sigurnija, voda rizičnija

hrana
Arhiva VL
29.11.2010.
u 08:12

Laboratorijske analize koje redovito provodi Agencija za sigurnost hrane u BiH pokazuju kako je higijenska ispravnost hrane sve bolja

Higijenska ispravnost hrane koju konzumiraju građani Bosne i Hercegovine sve je bolja. Tako barem pokazuju laboratorijske analize koje su rađene u proteklih pet godina na prostoru BiH.

Postoci su sve manji

Kada se analiziraju rezultati laboratorijskih analiza hrane, uočava se pad broja neodgovarajućih analiza u odnosu na prethodne godine, tako da je u razdoblju od 2006. do 2008. godine, postotak uzoraka koji su pokazali higijensku neispravnost bio manji od sedam posto. U 2006. godini je iznosio 6,34, u 2007. 6,9, a u 2008. godini 6,6 posto. Podaci za prošlu godinu govore da je postotak neodgovarajućih laboratorijskih analiza urađenih u BiH u padu i iznosio je 5,01 posto. - Kada se navedeni podaci usporede s drugim zemljama koje rade procjenu i analizu rizika podrijetlom iz hrane, vidi se na osnovi laboratorijskih podataka da je zdravstvena ispravnost hrane približno ista, kažu u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Tijekom prošle godine ukupno je uzeto 126.313 uzoraka hrane, pri čemu su urađene 148.452 analize uzoraka. Od tog broja, neodgovarajuća su bila 7433 uzoraka, a najčešće nepravilnosti su se odnosile na mikrobiološku neispravnost ili prisutnost rezidua antibiotika u hrani. Mikrobiološki najčešće nisu odgovarali uzorci vode, jaja i proizvoda od jaja. S druge strane, uzorci vode najčešće nisu odgovarali zbog neodgovarajućih fizičko-kemijskih osobina.

Važna uloga laboratorija

U Agenciji ističu da su ostvarili veoma kvalitetnu suradnju s laboratorijima koje vrše kontrolu hrane u BiH te da se upravo na temelju dostavljenih podataka o izvršenim laboratorijskim analizama hrane pripremaju zbirna izvješća. Rezultati laboratorijskih analiza, koje Agenciji dostavljaju nadležni laboratoriji, sukladni su rezultatima analiza hrane u drugim zemljama.

Prošle godine je proveden i projekt monitoringa hrane koji je Agencija uradila u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima i laboratorijima u BiH. Izuzeto je 3300 uzoraka iz 14 različitih skupina hrane te je urađeno 4900 laboratorijskih analiza hrane. Utvrđeno je da je 10,65 posto higijenski neodgovarajućih laboratorijskih analiza, od čega se najveći postotak odnosio na mikrobiološku neispravnost. Provjere su nastavljene i u ovoj godini, a do kraja listopada ukupno su uzeta 125.563 uzoraka hrane i urađene su 137.062 laboratorijske analize.

Trovanja hranom


Analiza je pokazala da je 5570 uzoraka, odnosno 4,44 posto, neodgovarajuće. - Kada su u pitanju mikrobiološke laboratorijske analize hrane, najčešći uzrok neispravnosti je prisutnost Escherichije coli u hrani. Najčešći uzrok neispravnosti u fizičko-kemijskom pogledu bili su neodgovarajući sastav i organoleptičke osobine, objašnjavaju iz Agencije. Iako statistički pokazatelji često znaju zavarati, činjenica je da u BiH u posljednje vrijeme nije bilo masovnijih trovanja hranom, što ide u prilog tvrdnjama da je ispravnost hrane koju konzumiramo na zadovoljavajućoj razini. Ne treba, međutim, zanemariti i to da je bosanskohercegovačko tržište još uvijek neuređeno te da mjerodavne institucije teško mogu provjeravati sve prehrambene proizvode koji se nalaze na takvom tržištu. Veliki problem u BiH predstavlja hrana koja nije podložna kontrolama ili trgovci izbjegavaju kontrole. Tržnice, prodaja po cestama, putujuće trgovine... samo su neke od opasnosti. Nerijetko se dogodi da se pogotovo mliječni proizvodi i jaja kupuju upravo na takvim mjestima, što je velika opasnost po zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?