prvi pružili pomoć

Heroji Bostona: Maratonci davali krv, a slavni sportaš spasio ženu

Boston eksplozija, Bostonski maraton (1)
Reuters/PIXSELL
16.04.2013.
u 14:31

Jedan od njih bio je i Carlos Arredondo. On je priskočio u pomoć skupini koja je trčala maraton u spomen na poginule američke veterane. Veliko srce pokazali su i građani Bostona koji su u kratkom roku ponudili čak 3000 prenoćišta.

Maratonci koji su trčali u obližnju bolnicu kako bi dali krv za unesrećene, pojedinci koji su prvi priskočili i u kaosu nakon eksplozije pomogli žrtvama, Bostonci koji su svima ponudili hranu i krov nad glavom, to su heroji i junaci grada koji je jučer pretrpio najveći teroristički napad u SAD-u od 11. rujna 2001. godine, piše The Daily Beast.

Jedan od njih bio je i Carlos Arredondo. On je priskočio u pomoć skupini koja je trčala maraton u spomen na poginule američke veterane. I sam otac veterana koji je 2004. ubijen u Iraku, Carlos je pomoć pružio muškarcu koji je u eksploziji ostao bez obje noge. Dok su ga drugi gurali u kolicima do vozila hitne pomoći, Carlos je trčao uz njih te unesrećenom pritiskao arteriju kako bi spriječio istjecanje krvi iz raznesene noge. Ta se fotografija, uz onu snimljenu nešto kasnije na kojoj Arredondo s karakterističnim kaubojskim šeširom drži krvavu američku zastavu, jučer urezala u kolektivnu svijest nacije.

Junačko srce pokazao je i legendarni sportaš. Bivši američki nogometaš Patriotsa Joe Andruzzi snimljen je kako odmah nakon eksplozije priskače u pomoć unesrećenoj ženi i na rukama je nosi prema liječničkim ekipama.

Na svoj način žrtvama su pomogle i lokalne tvrtke. Tako su neke od njih nudile vodu i hranu pa čak i besplatan pristup internetu, punjenje baterija mobitela i, kome je bilo potrebno, malo dobrog društva. Svoja vrata otvorio je i restoran Cambridge te ponudio besplatne obroke svima kojima je bilo potrebno, a svoju je namjeru objavio čak i putem Twittera. Dobru volju pokazale su i zračne kompanije koje nisu naplatile naknade za promjenu letova kako bi unesrećenima omogućile što raniji povratak kućama.

Ipak, najveće srce pokazali su sami građani Bostona. Oni su putem stranice Boston.com u izuzetno kratkom roku na raspolaganje stavili čak 3000 prenoćišta, uključujući hranu, tuševe i čistu odjeću te bicikle za prijevoz gradom.

>>Mali Martin čekao je oca. Zagrlio ga je, a onda je eksplodiralo

>> Sve o napadu u Bostonu pročitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?