ISTRAŽIVANJA

Hercegovina i Dalmacija leže na naftnom polju, tvrde ruske tvrtke

nafta
Arhiva VL
26.02.2011.
u 12:02

Od Glamočkog i Livanjskog polja preko Hercegovine do Crne Gore i Albanije krije se golema količina “crnog zlata”, koje tek treba istražiti

Nakon sjeveroistočne Bosne, Hercegovine, istraživanja ruske naftne kompanije Gazpromnjeft pokazala su da Konavle leže na značajnim količinama nafte, čime je vrijednost zemlje u Konavoskom polju enormno porasla. Gornja i Donja banda te Konavoska brda u bliskoj budućnosti mogli bi postati “Ujedinjeni konavoski emirati”, piše Dubrovački vjesnik.

“Sada je Crna Gora raspisala natječaj za koncesiju na naftna istraživanja i Ina se javila. No, kad se nađe naftno polje, teško je odrediti njegove granice pa se tako u Crnoj Gori može crpiti nafta koja se nalazi i ispod dubrovačkog područja”, objašnjava predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern. Dodaje kako bi se u Konavlima isplatilo bušiti jer je crpljenje nafte na kopnu značajno jeftinije nego na moru.

Dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli za Večernjak je izjavio da se na području Glamoča, Livanjskog polja, doline Neretve pa do Neuma i dalje prema Crnoj Gori i Albaniji nalaze najveće zalihe nafte u Europi. Provedena istraživanja koja je prije rata radila američka tvrtka Amoco pokazala su da se u hercegovačkom podzemlju krije čak 500 milijuna tona “crnog zlata”. Najviše zaliha nalazi se na području iznad Mostara, u naselje Dreženica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?