Pčelarstvo

Hercegovački pčelari sudjelovali su u projektu turske TIKE u BiH

Pčele
18.06.2012.
u 10:29

Pčelari su za 20 dana po košnici dobili po 110 maraka

- Preko Udruge pčelara “Broćanska kadulja“ iz Čitluka bio sam uključen u realizaciju zanimljivog projekta turske TIKE u Bosni i Hercegovini - kaže Slaven Kordić jedan od dvojice čapljinskih pčelara koji su sudjelovali u projektu Turske agencije za razvoj i međunarodnu suradnju TIKA

- Na početku projekta koji je trajao dvadesetak dana, dobili smo tijela košnica s ramovima i žicom, ukupno deset, a naknadno i košnice.

Po košnici 110 maraka

Nakon dvadeset dana, vratili smo košnice s pčelama, ukupno četiri rama s osam ulica pčela. Ostalo je pripalo sudionicima projekta. Za taj doprinos po košnici smo dobili 110 konvertibilnih maraka, ističe Slaven Kordić jedan od dvojice čapljinskih pčelara koji su sudjelovali u projektu Turske agencije za razvoj i međunarodnu suradnju TIKA. Čapljinski pčelar dodaje da se nakon svih troškova uz ostalo nabavka matica i slično, može računati da je uplaćeni novac bio čista dobit u projektu.

- Zbog kišovitoga vremena uvjeti baš nisu bili povoljni, ali sam zadovoljan ostvarenim kontaktima i odrađenim poslom, ističe čapljinski pčelar Slaven Kordić.Tako proizvedene pčelinje zajednice upućene su u Željezno Polje u općini Žepče u kojoj turska agencija za razvoj “TIKA“ realizira projekt pod nazivom “Organska proizvodnja meda - Pčelarstvo 2012.“ Ukupna vrijednost projekta “Organska proizvodnja meda - Pčelarstvo 2012.“ koji će biti realiziran kroz dvije godine je velika.

Po obitelji 15 košnica

U sklopu projekta čak 110 obitelji iz Željeznog Polja dobit će po 15 košnica s pčelama, kao i kompletnu opremu za pčelarstvo. Vrijedi izdvojiti da je u sklopu donacije za željeznopoljske pčelare TIKA osigurala i transportno vozilo, a opremljena je i otkupna stanica. Uz ove podatke treba reći da bi projekti slični ovome projektu pod nazivom “Organska proizvodnja meda - Pčelarstvo 2012.”, dobro došli i južno-hercegovačkome selu, Željezno Polje, koje zadnjih godina muči gotovo nerentabilna povrtlarska, pa i uopće poljoprivredna proizvodnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?