POČELI PREGOVORI

HDZ BiH i SDP BiH pokušavaju postići kompromis

Zlatko
VL FOTO
02.05.2012.
u 08:57

Stručnjaci dviju stranaka započeli pregovore uoči sastanka lidera najavljenog za sredinu svibnja

Uoči sastanka čelnika šest političkih stranaka koji se u Mostaru treba održati sredinom svibnja, započeli su razgovori stranačkih stručnjaka kako bi se približila stajališta o mogućim rješenjima u pogledu reforme Ustava po presudi Sejdić-Finci. Kako se doznaje u stranačkim krugovima, dogovoreno je održavanje više međusobnih susreta čelnika šest stranaka, a u izravnoj su komunikaciji i stručnjaci, predstavnici HDZ-a BiH i SDP-a o tome kako pokušati pomiriti suprotstavljena gledišta o načinu biranja izaslanika za državni Dom naroda i članova Predsjedništva BiH.

Kriza vlasti

Uz dogovor oko ispunjavanja zahtjeva presude Suda u Strasbourgu, svi sudionici koalicijske vlasti suglasni su da je tijekom ovoga procesa potrebno postići i dogovor o tome kako popraviti poziciju Hrvata, iako formalno imaju mogućnost izabrati svoga člana Predsjedništva BiH, čije dvojbe ipak u posljednja dva izborna ciklusa razriješe brojniji Bošnjaci čije se političke stranke jedino poigravaju s političkim predstavljanjem najmanje brojnog naroda. 
Do sada je bilo više prijedloga o tomu kako Hrvate dovesti u jednaku poziciju u odnosu na druga dva naroda, no oko toga sukobljavale su se dvije različite koncepcije.

Višenacionalna država

Navodno multietnička, a u stvari dominantno bošnjačka Socijaldemokratska partija ističe da izbor u Dom naroda ili Predsjedništvo formalno ne treba ograničavati na određene birače iz pojedinog naroda, nego omogućiti svima da biraju određene predstavnike. I to čine iz razloga da bi mogli manipulirati s glasovima i nametati predstavnike snagom glasova brojnijeg naroda.

S druge pak strane dva HDZ-a, kao i većina hrvatskih stranaka, inzistiraju na tome da Hrvati autonomno biraju predstavnike. I ovaj je prijedlog isključivo motiviran pokušajem povratka monopola kojega su imali na određene dužnosti. Zbog toga su i iz krugova međunarodne zajednice pozvali na donošenje kompromisnih rješenja koja bi s jedne strane uvažila građanske standarde, ali i činjenicu da je Bosna i Hercegovina složena višenacionalna zajednica u kojoj svaki pokušaj osporavanja prava jednoga od naroda dovodi do ozbiljnih političkih kriza kakvo je stanje u posljednje dvije godine. Od približavanja stajališta stručnjaka ovisit će i mogući dogovor političkih čelnika.

Ključne riječi

Komentara 1

PK
Prijava_Korisnika
13:19 02.05.2012.

dogovor izmedju hrvata i muslimana je nemoguc, ako tome pridodamo i srbe onda vjerovatnoca da ce se nesto dogovoriti je ravna nuli zato ne gajimo iluzije sve ce ostati isto do konacnog raspada

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?