Suđenje

Haaški sud dopustio izmjenu optužnice protiv Hadžića

hadžić
Reuters/PIXSELL
17.03.2012.
u 12:29

U izmjenama koje je tužiteljstvo predložilo precizira se Hadžićeva odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata i ispravljaju nejasnoće.

BEOGRAD - Haaški sud odobrio je zahtjev tužiteljstva za izmjenu optužnice protiv bivšeg predsjednika tkz. Republike Srpske Krajine, Gorana Hadžića i one se moraju donijeti do 22. ožujka, javila je agencija Tanjug. U obrazloženju Tribunala se kaže kako u izmjenama ne navode nove optužbe i one nemaju utjecaja na datum početka suđenja ili dužinu trajanja postupka. U izmjenama koje je tužiteljstvo predložilo 27. veljače precizira se Hadžićeva odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata i ispravljaju nejasnoće.

- Izmjenama se želi preciznije definirati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom pothvatu, kako djelima tako i propustima - navodi tužiteljstvo u obrazloženju prijedloga izmena optužnice dodajući kako nastoje dokazati kako je zločine počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dvije grupe - zatvorenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima te žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim točkama optužnice budu opisane na jednak način, kao i nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

Hadžić je optužen da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem na čelu, čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje Hrvata i drugog nesrpsko stanovništva s trećine hrvatske teritorije i u 14 točaka optužnice, tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjenih u Hrvatskoj u razdoblju od lipnja 1991. do kraja prosinca 1993. Početak suđenja Hadžiću zakazan je za 16. listopada ove godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?