OPSTANAK

Granični prijelaz Ravno - Slano koče vlasti BiH, RH sve završila

granica
Davor Višnjić/Pixsell
24.02.2011.
u 10:19

Apsurdi: Ravnjani žive na granici, a do Hrvatske moraju putovati čak cijelih osamdeset kilometara

Stanovnici jedne od prostorno najrazvučenijih općina na jugu BiH, općina Ravno, imaju golemih problema s prometnim komunikacijama, kako u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, tako i prema Hrvatskoj. Poplave, koje su postale svakogodišnja pojava u nekoliko navrata, ove su godine praktično odsjekle ovu općinu prema unutrašnjosti Stocu, Čapljini, Mostaru i Trebinju, dok pak jedina veza prema Neumu je starom jednotračnom cestom.

Pomoć RH

S druge strane, veza prema Hrvatskoj, osim graničnoga prijelaza na Ivanjici, nije u uporabi, što uvelike otežava život Ravnjana koji u velikome broju rade u susjednim općinama u Hrvatskoj ili pak imaju potrebu prometovati. Sadašnji prijelaz u Čepikućama koji bi Ravno povezao s mjestom Slanim koristi se samo za malogranični promet. Još prošle godine u svibnju generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša izvijestio je načelnika općine Ravno Andriju Šimunovića da su hrvatske vlasti donijele odluku kojom bi Čepikuće postale međunarodni granični prijelaz prema BiH, što bi u značajnoj mjeri olakšao život Ravnjana. Više ministarstava Republike Hrvatska poduzelo je sve potrebne prethodne radnje u smjeru da se granični prijelaz na prometnici između Ravnog i Slanog predvidi kao međunarodni granični prijelaz za putnički promet, što su pozdravili iz općine Ravno. U međuvremenu su započeli razgovori dva državna povjerenstava za upravljanje granicom koja trebaju konačno odobriti otvaranje toga prijelaza. Načelnik Ravnog je u prosincu pretprošle godine pisao predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor s molbom za otvaranje graničnog prijelaza Ravno – Čepikuće. Načelnik Šimunović izrazio je veliku zahvalnost prema angažmanu RH, a naročito predsjednice Vlade, a sve s ciljem oporavka i ubrzanja gospodarskog razvoja ovog područja na kojem žive Hrvati.

Domaći zakazali


Valja reći da, za razliku od vlasti RH koje su sve pripravile za izgradnju graničnog prijelaza, vlasti BiH kojima bi trebalo više biti stalo, nisu još ništa učinile da bi se riješio problem stanovnika ove bosanskohercegovačke općine koja se nalazi na obodima Popova polja u Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Dudek
14:39 24.02.2011.

Poštovana Gospodo Molim sve čitateljstvo da li itko zna što je sa starom deviznom štednjom Sarajevske privredne banke.Kad je isplata ti novaca? Kad je počela i ako nije zašto nije? Federacij Bosne to smo odugovlači da štediše pomru.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?