Inzko zamrznuo rad

Gradsko vijeće neće raditi sve dok se ne riješi pitanje mandata

Gradsko vijeće
22.11.2012.
u 09:39

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko naglašava 
kako je neobično da Gradsko vijeće Mostara samo sebi daje za pravo da produži mandat

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko zamrznuo je rad mostarskog Gradskog vijeća dok se ne razjasni je li vijećnicima istekao mandat iako u tome gradu jedino nije izabran novi sastav Gradskog vijeća jer nije bilo izbora zajedno s drugim općinama u državi.

Poslao pismo

U pismu koje je u srijedu dostavljeno svim vijećnicima i Gradskoj upravi Mostara austrijski diplomat je naveo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo dopis mostarskom Gradskom vijeću u kojemu je upozorilo da je mandat svim vijećnicima u BiH istekao četiri godine od objave rezultata izbora 2008. u Službenom glasniku BiH. Gradsko vijeće Mostara je ranije ovoga mjeseca donijelo odluku da nastavi s radom smatrajući da bi nepostojanjem ove institucije došlo do blokade rada grada Mostara, a u međuvremenu je zatraženo ponovno očitavanje SIP-a oko ove odluke Gradskog vijeća. “Zaključak Gradskog vijeća pokreće veliki broj potencijalno problematičnih pitanja. U krajnjoj liniji, bilo bi vrlo neobično da jedno parlamentarno tijelo samo sebi dodijeli nadležnost da jednostrano produži vlastiti mandat. Ustvari, Središnje izborno povjerenstvo vam je u dopisu od 29. listopada predložilo da pitanje mandata postavite Parlamentarnoj skupštini BiH, kao tijelu odgovornom za autentično tumačenje odredbi Izbornog zakona BiH. Žalim što dosad niste poslušali taj savjet”, navodi Inzko u pismu članovima Gradskog vijeća Mostara. Pri tome se ističe da bi nastavak rada Gradskog vijeća vodio u daljnju ‘pravnu konfuziju u Mostaru’. “Sve dok relevantne institucije ne riješe ovo pitanje, tražim da Gradsko vijeće kao tijelo, kao i njegovi pojedinačni članovi ne poduzimaju nikakve korake koji bi na bilo koji način podrazumijevali da su mandati vijećnika i dalje na snazi”, navodi se u pismu. Izbori u Mostaru u listopadu ove godine nisu održani nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe izbornog zakonodavstva koje se tiču održavanja izbora u tome gradu, a političke stranke nisu postigle dogovor o promjeni.

Postići kompromis

- Kao što sam i javno rekao, za veliko je žaljenje da lokalni političari nisu uspjeli riješiti ovo pitanje u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Cijenu toga plaćaju građani Mostara, tako što im je uskraćeno pravo da glasaju u isto vrijeme kada i drugi građani ove zemlje. Najbolje, dugoročno rješenje ovog problema bio bi široki kompromis koji bi rezultirao iz političko-konzultacijskog procesa koji je sada u tijeku - zaključuje Inzko u pismu. Nedavno su čelnici Gradskog vijeća Mostara priznali kako nitko od njih nije spreman donositi bilo kakve značajnije odluke zbog toga što je nejasno mogu li oni još uvijek obnašati dužnosti na koje su izabrani prije četiri godine. Nakon ovakvog Inzkovog pisma, jasno je kako se u Mostaru stvara stanje bezvlašća, čime se jača pritisak na lokalne političare od kojih se očekuje provođene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i promjena nametnutog Statuta Grada. Ni nakon jučerašnjih pregovora nisu porasla očekivanja da bi se to uskoro moglo dogoditi. Nametanje rješenja i dalje izgleda kao jedino rješenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?