TRI NOVE KNJIGE

Građu za svoja književna djela traži tamo gdje živi i kamo hodi

Knjiga
Mile Pavlović
18.10.2013.
u 09:29

Fra Franjo poznati je hercegovački franjevac, pisac i karitativni djelatnik i zaljubljenik u prirodu

U sklopu obilježavanja 15. dana Matice hrvatske u Brotnju, u čitlučkom hotelu Brotnjo upriličena je večer sa svećenikom i piscem fra Franjom Mabićem. Tom prigodom predstavljene su tri njegove nove knjige: “Pripovijetke i događaji”, “Božje bilje oko nas” i “Tjestenine i rižoti”. O tim zanimljivim i vrlo vrijednim knjigama govorili su Krešimir Šego, Kristina Pavković, Andrija Stojić i sam autor, a svojim će nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka. Na početku je Andrija Stojić kazao kako je ogranak MK Čitluk taj kulturni događaj upriličio u čast fra Franje Mabića, poznatog svećenika i pisca koji je do sada objavio 30 vrijednih knjiga kojima je obogatio svekoliko hrvatsko književno stvaralaštvo.

Trideset knjiga

- Najnovija knjiga fra Franje Mabića “Pripovijetke i događaji” još jedanput potvrđuje da je riječ o autoru koji svoju literarnu građu pronalazi tamo gdje jest - gdje živi i kamo hodi, među ljudima kojima služi i s kojima dijeli svoj svagdan. A, olovka, ili pisaći stroj, ili računalo uvijek su spremni, svježu zgodu ili događaj staviti na papir... Dok u posuškom, šuičkom, mostarskom i izbičkom okružju sam ja, sa svim stvarnostima i, na žalost, ne ljepotama, što su me pratile... Čitajući njegove pripovijetke i događaje, u prilici smo zamisliti se nad svojim životom i postupcima; zadiviti se na brojnim primjerima; nasmijati se u mnogim prilikama; odšutjeti također nad svojim lošim postupcima. Knjiga nas poučava i daje primjere kako treba živjeti i ostati čovjekom i u teškim vremenima. Svatko tko je bude čitao bit će zahvalan njezinu autoru što je mnoge vrijednosti oteo od zaborava i omogućio nam da ih ponovno razumijemo i prihvatimo - kazao je o fra Mabiću književnik Šego. Druga Mabićeva knjiga “Božje bilje oko nas” prepuna je originalnih fotografija koje su melem za oči, odnosno Božja ljekarna ovog našeg kamena. Knjiga u sebi ima više od 1000 fotografija, 400 stranica i 250 obrađenih biljaka.

Pisanje po noći

Na kraju je fra Franjo Mabić posjetiteljima predstavio svoju najnoviju knjigu o kulinarstvu “Tjestenine i rižoti”. Riječ je o njegovoj šestoj knjizi o hercegovačkoj kuhinji u kojoj je čitateljima ponudio 119 različitih recepata za spravljanje jela od tjestenine i rižote. Kazao je kako je sve svoje knjige (a objavio ih je tridesetak, nap. a.) napisao u slobodno vrijeme, uglavnom tijekom noći, te da su one njegov amaterski rad, a profesionalno je svećenik koji je svojim životom potvrdio da se isplati živjeti, biti fratar, kročiti naprijed, voljeti svoj narod i svoju crkvu... O receptima iz svoje šeste knjige o kuhinji, fra Franjo je rekao kako je glavni naglasak dao ljepoti njihova izbora i pripreme jela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije