Skandalozno

Građani čekaju kad će matičnim uredima završiti ljetni odmori

Red
16.08.2013.
u 08:44

Na putovnicu umjesto nekoliko tjedana neki bh. građani čekaju i po nekoliko mjeseci

Neodgovorno ponašanje djelatnika u pojedinim matičnim uredima u BiH, razlog je zbog kojeg građani umjesto nekoliko dana, mjesecima čekaju svoja osobna dokumenta, kao što su putovnice, osobne iskaznice... Umjesto da pojačaju svoje radne kapacitete u vrijeme dok pred njihovim vratima čekaju stotine ljudi, pojedini matični uredi čak su ovih dana uzeli kolektivne godišnje odmore.

Čekanje i po dva mjeseca

Takav odnos prema klijentima razlog su zbog kojeg veliki broj građana na dobivanje biometrijske putovnice umjesto nekoliko tjedana čeka skoro dva mjeseca. U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), također, naglašavaju kako rok izdavanja osobnih dokumenata ovisi isključivo o trajanju provjera osobnih podataka građana u lokalnim matičnim uredima. Posao Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je, kako nam je rekla glasnogovornica spomenute institucije Amila Opardija, da personalizira osobne isprave tek nakon što mjerodavno Ministarstvo unutarnjih poslova završi upravni postupak izdavanja osobne isprave. “To podrazumijeva elektroničku provjeru podataka u matičnim knjigama rođenih i knjigama državljana u matičnom uredu gdje je građanin upisan u ove knjige i provjeru zabrana i ograničenja kod mjerodavnog MUP-a. Kad se sve ovo završi, MUP donosi odluku o izdavanju isprave i IDDEEA-i proslijeđuje nalog za personalizaciju isprave. Mi pratimo dinamiku MUP-ova, a oni, s druge strane, dinamiku matičnih ureda i sve osobne isprave personaliziramo odmah i vraćamo ih nazad MUP-ovima koji iste uručuju građanima”, objasnila je proceduru Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). Iz ove agencije poslali su nam statistički presjek u kojem se jasno vidi kako je potraga, primjerice, za putovnicom BiH u odnosu na siječanj ove godine u srpnju porasla za pet puta.

Pojačana potražnja

U siječnju su u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) otiskali nešto više od 17.000 putovnica, a u srpnju više od 78.000 komada. Isto je i osobnim iskaznicima, u siječnju je otiskano nešto više od 12, a u srpnju više od 38.000 komada. Zamjeraju pojedinim matičnim uredima, pogotovo onima u Mostaru, Kaknju i Posušju, što u vrijeme velikih gužvi uzimaju godišnje odmore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?