Split

Gospoda Glembajevi u režiji Vite Taufera na Marulićevim danima

glembajevi
arhiva
26.04.2012.
u 00:20

Ljubomir Kerekeš koji igra Ignjata Glembaya, Alma Prica tumači ulogu barunice Castelli-Glembay, Milan Pleština je Leone Glembay, sestra Angelika Glembay je Olga Pakalović

Drama \"Gospoda Glembajevi\" u izvedbi zagrebačkog HNK-a  igra u četvrtak, 26. travnja na 22. Marulićevom danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta u Splitu.

 Predstavu je režirao glasoviti slovenski redatelj Vito Taufer, a u glavnim su ulogama Ljubomir Kerekeš koji igra Ignjata Glembaya, Alma Prica tumači ulogu barunice Castelli-Glembay, Milan Pleština je Leone Glembay, sestra Angelika Glembay je Olga Pakalović, Zvonimir Zoričić je Titus Andronicus Fabriczy-Glembay, Bojan Navojec je u ulozi Pube Fabriczy-Glembaya, a tu su i Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Marin Stević, Andrej Dojkić, Astrid Turina, Josip Filipović i Krunoslav Šarić.

 Drama Gospoda Glembajevi paradigmatsko je Krležino djelo u kojem se naš veliki pisac nemilosrdno razračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu. Istodobno, redatelj Vito taufer smatra da Krležin postupak “transcendira i klasične i modernističke postupke. On stvara građanski okvir, društveni, politički i umjetnički, a onda infiltrira lik koji ga ruši iznutra - avangardist postaje terorist.“ Riječ je, naravno, o Leoneu Glembayu, ali i svakome onome koji se odvaži na čišćenje vlastitog praga. A odatle do nervnog rastrojstva ili samoubojstva tek je poneki korak.

Dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenograf Ivo Knezović, kostimografi Leo Kulaš i Marita Ćopo, glazbu je skladao Andrej Goričar, a svjetla oblikovao Pascal Merat.

Izvedba traje 3 sata i 45 minuta uz dvije pauze.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?