ALARMANTNO

Gojazno 15, a neuhranjeno 5 posto mališana

debljina
VL foto
28.05.2010.
u 09:30

Gojaznost obično počinje od 3. godine kada sama počinju jesti, ili od puberteta kada vrijeme provode za računalom

Prema statistikama, čak jedna četvrtina djece u BiH ima prekomjernu težinu! Ovaj problem sve više uzima maha i u sljedećim godinama očekuje se da će kod jednog broja djece imati izražen dijabetes tipa 2, kao posljedica gojaznosti. Što se tiče RS-a, oko 15 posto

prvašića u tom bh. entitetu je gojazno, dok je oko pet posto mališana neuhranjeno, pokazali su rezultati sistematskih pregleda djece koja se upisuju u školsku 2010./11. godinu.

Specijalist obiteljske medicine u Domu zdravlja u Banjoj Luci Mladen Šukalo kazao je da je sistematskim pregledima utvrđeno kako se iz godine u godinu povećava broj mališana koji imaju problema s prekomjernom težinom.

- To su djeca koja imaju indeks tjelesne mase iznad dopuštenog, odnosno onoga koji je očekivan za njihovu dob i visinu. Djeca kod koje se uoči prekomjerna tjelesna masa zahtijevaju laboratorijska ispitivanja te konzultacije s endokrinologom i nutricionistom - kazao je Šukalo i dodao da, pored uključivanja konzultanata iz raznih oblasti medicine, dijele i edukativni materijal o tome kako skrenuti pozornost na uočene probleme. On naglašava da je povećan i broj mališana koji imaju problema s pravilnim držanjem tijela, što je posljedica dugog sjedenja, a kasnije ovaj problem postaje još veći zbog preteške učeničke torbe.

Specijalistica obiteljske medicine u bijeljinskom Domu zdravlja Gordana Ilić kaže da se konstantno uočava i povećan broj djece koja imaju problema s vidom, kao i agresivan stav prema vršnjacima.

- Zapaženi su i problemi ravnih stopala i pojave karijesa na zubima - kazala je Ilić. Gojaznost obično počinje od treće godine djeteta, kada sama počinju jesti ili od puberteta, kada su tinejdžeri i više vremena provode učeći ili sjedeći za računalom, više jedu fast food i nezdravu hranu, a manje kuhanu hranu i voće, upozoravaju liječnici. Debljina nije samo estetski problem, nego predstavlja predstadij za niz bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?