Investicije

Gavrilović u Čitluk, a TDR još čeka

Trgovina
07.03.2013.
u 09:21

Hrvatska neće imati povlašten položaj sa svojim proizvodima u BiH, kada uđe u EU

Otvaranje pogona u općini Čitluk, hrvatska mesna industrija “Gavrilović” najavila je, ali iz njihova ureda za informiranje nismo uspjeli dobiti precizniju informaciju kada će investicija biti realizirana i kojih će proizvodnih kapaciteta biti njihova buduća tvornica.

Upućen zahtjev općini

Vlasti općine Čitluk zaprimile su iz uprave tvornice “Gavrilović” zahtjeve u kojima traže potrebna dopuštenja za otvaranje svojih pogona unutar tamošnje hercegovačke industrije mesa GIPI. O detaljima, unatoč velikoj radoznalosti domicilnog stanovništva, još uvijek se šuti, kao i za njih najbitnijoj informacija koliko će Gavrilovićev pogon zaposliti novih djelatnika. Na proizvodne pogone, koje će, nakon ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u članstvo EU, otvarati još neke proizvodne tvrtke, kako bi sa svojim proizvodima po istim cijenama zadržale poslovanje na tržištu, računaju i druge, prije svega hercegovačke općine. Mostar se nada investiciji iz konditorske industrije Grude kave, a tvornice duhana koje izuzev one u Sarajevu uglavnom bilježe gubitke, nadaju se da će moćna Tvornica duhana Rovinj ući sa svojim pogonom u BiH. Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je kazao kako za hrvatske proizvode neće biti ustupaka kad ova država iziđe iz bescarinske unije CEFTA. No, poziva sve hrvatske investitore “da u što većem broju ulažu u BiH”, a da će oni napraviti ozračje za njihove investicije. “Na taj bi način hrvatske tvrtke imale otvoreno ne samo tržište BiH nego i cijele CEFTA-e, rekao je Šarović nedavno u izjavi za agenciju Hina. Tvornice Dukat, Zvečevo, Franck, Kraš, Agrokor, Podravka-Belupo, Atlantik grupa..., već imaju proizvodne pogone u BiH ali se bh. vlasti nadaju da će to u budućnosti biti još širih razmjera.

Nema povoljnosti za RH

Nedavno je u razgovoru za Večernjak ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH dr. Duljko Hasić potvrdio mogućnost dolaska proizvodnih tvrtki iz RH na prostor BiH. Po njemu je sad stvar samo umješnosti domaćih vlasti kako će te tvrtke privući, jer ako bude komplikacija i puno administrativnih barijera vrlo lako mogu otići na tržište Srbije koja je, također, članica CEFTA-e. Hoće li kompanije iz RH ići kupovati već postojeće tvornice, ili će se koristiti greenfield investicijama, odnosno pokretanjem sasvim novog pogona, ostaje da vidimo. Evidentno je da bismo mi trebali tražiti da to ne bude samo prebacivanje proizvodnje, nego greenfield investicije kako bi se razvijalo i bh. gospodarstvo, ističe Hasić. Unatoč verbalnim obećanjima vlasti do sada nisu napravili nikakvu strategiju, na privlačenju stranih investicija.

Ključne riječi

Komentara 1

KL
klanac
18:14 07.03.2013.

Dajte otvorite nešto u Rami ima praznih hala od Unisa!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?