Europski dužnosnici

Füle i Rehn traže od BiH žurno donošenje zakona o popisu

rehn
Vl foto
13.05.2010.
u 14:21

Pitanja etničke i vjerske pripadnosti te jezika mogu biti uključena u popis, a da je odgovaranje na njih dragovoljno

Ove godine se prvi put dodjeljuje Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Füle i povjerenik EU-a za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn traže hitno donošenje zakona o popisu stanovništva u BiH 2011., ističući da bez popisa neće biti moguće vođenje procesa pristupanja BiH EU-u.

U pismu predsjedatelju Vijeća ministara Nikoli Špiriću ponovili su stav Bruxellesa da u zakon o popisu stanovništva ne može biti uključeno pitanje dijaspore, jer će u tom slučaju doći do dvostrukog prebrojavanja, jer su građani BiH koji žive u europskim zemljama dio te statistike.

- Dužnosnici BiH mogu pokušati drugim statističkim tehnikama i za vlastite potrebe prebrojati građane BiH koji su živjeli u BiH i putem veleposlanstava BiH. Ali to treba jasno odvojiti od zakona o cenzusu”, naveli su Füle i Rehn. Ponovili su da pitanja entičke i vjerske pripadnosti te jezika mogu biti uključena u popis, a da je odgovaranje na njih dobrovoljno, prenose mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?