Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

FOTO: HDZ Hrvatske i HDZ BiH potpisali sporazum o suradnji

Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna
31. svibnja 2010. u 14:08 1 komentara 7 prikaza
Čoivć Kosor
Foto: VL FOTO
Pogledajte galeriju 1/8

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je danas u Zagrebu s predsjednicom HDZ i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor  i članovima Predsjedništva HDZ Hrvatske. Tom prigodom predsjednici HDZ Hrvatske i HDZ BiH – Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović su potpisali strateški sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske.

Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. - Bosna i Hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Republika Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati - istaknuto je na sastanku. HDZ Hrvatske snažno će podržati aktivnosti HDZ BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH.

- HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. HDZ BiH je stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države - istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

 

Tekst sporazuma donosimo u cijelosti:

 
- Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BIH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

- Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

- U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.
 
- U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

- Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

  • faros:

    Vrijeme je i bilo da službeni Zagreb shvati da su izbjeglice iz devedesetke pobjegli prvenstveno zbog fotelja i osobnih interesa! HDZ BiH je imao nažalost i krivih poteza, ali su u tome učestvovali i ovi iz brojki, koji danas grade ... prikaži još! kampanju pljuvajući i klevetajući sve što dolazi iz stranke koja im je dala sve i za koju su se do jučer zaklinjali. Čestitam Čoviću na potpisanom sporazumu. Klempi ništa drugo ne preostaje nego da svoju političku karijeru privodi kraju. Ionako, zbog imenovanja Stipe Prlića mora Tihiću lizat dupe. Najbolje bi mu bilo da sad pređe u SDA s kime je kao ratni ministar i započeo karijeru.