STRATEGIJA

Formiranje nove vlasti prostom većinom prijeti raspadu Federacije

covic ljubic
VL FOTO
05.02.2011.
u 11:27

Koalicija SDP-SDA-HSP-NSRzB želi vlast formirati kršenjem Izbornog zakona, prijeti potpuni politički kaos

U želji da se dočepaju vlasti u Federaciji BiH bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, četveročlana koalicija prevođena SDP-om najnovijim političkim inzistiranjima da Središnje izborno povjerenstvo “blagoslovi” konstituiranje Doma naroda bez izaslanika iz četiriju hrvatskih županija, najizravnije krši postojeći Izborni zakon, za čiju su se primjenu barem deklarativno više puta zalagali.

SDP vlast bez Hrvata

Postavljenjem ultimativnog roka HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da u roku od 15 dana formiraju vlast u četiri hrvatske županije i izaberu izaslanike za Dom naroda FBiH, ili će u protivnom iskoristiti pravno mišljenja OHR-a iz 2001. i 2007. godine u kojem stoji da se Dom naroda može konstituirati prostom većinom izabranih izaslanika iz županijskih skupština, četveročlana koalicija ušla je u završnu fazu pritisaka zbog kojih će najvjerojatnije morati reagirati Ustavni sud Federacije BiH. Prijavu o ocjeni ustavnosti konstituiranja Doma naroda FBiH, bez izaslanika iz četiri hrvatske županije trebaju podnijeti oštećena dva HDZ-a. No, zbog činjenice da u Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH od sedam, ima samo tri člana. ostaje pitanje koja bi to relevantna institucija odlučila jeli konstituiranje Doma naroda, a time i vlasti u FBiH zakonito.

Politička kriza još dublja

U Središnjem izbornom povjerenstvu na prozivke SDP-a odgovaraju da oni nisu mjerodavni glede formiranja vlasti u BiH. “Postoje rokovi, ali ne postoji odrednica što raditi kad se ti rokovi prekrše”, tvrdi glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić. U slučaju da koalicija SDP-SDA-HSP-NSRzB formira vlast u FBiH, uslijedit će nova, još dublja politička kriza, protiv koje su se izravno založile diplomacije EU-a, preko Njemačke, Amerike, Hrvatske, Srbije i Turske.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:04 06.02.2011.

oni koji su se borili za prava svog hr naroda su u zatvoru i bore se da ne dobiju zatvor kolko trazi tuziteljstvo a ovi gadovi se bore za fotelje i ebe im se za nase generale,a nece to tako ic kako je reka Isus pavlu 3 puta ces me se odrec prije nego se oglasi zoroklik a ovi se politicari odrekli i Isus a i naroda ,sramota ..............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?