pregovori uspješni

Financial Times: Barroso u petak zatvara pregovore Hrvatske i EU

Jose Manuel Barroso
AFP
07.06.2011.
u 10:58

Prvi put nakon 2007. godine Jose Manuel Barroso će nakon zatvaranja pregovora između Bruxellesa i Zagreba članicama EU preporučiti proširenje bloka

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak će zatvoriti pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom s prijedlogom da se Unija proširi za još jednu članicu, donosi Financial Times. Hrvatska je, kako donosi FT, nakon što ovog tjedna dobije odobrenje Europske komisije za pristupanje, tako na putu da postane 28. članica Europske unije.

– U završnoj smo fazi svog posla, a hrvatski je put prema EU popločen – potvrdio je jedan od dužnosnika Europske komisije.

Kritike koje su najčešće bile upućivane Zagrebu, podsjeća Financial Times, ticale su se zatvaranja četiri poglavlja, a posebice su bile upućene zbog neprovođenja reformi u pravosuđu te obračuna s organiziranim kriminalom.

Hrvatska sada mora osigurati jednoglasnu potporu 27 članica EU, od kojih su neke izrazile rezervu zbog proširenja Unije i to zbog rasta duga u eurozoni te Schengenskog sporazuma.

Konačni sporazum o pristupanju mogao bi biti spreman za sastanak čelnika Europske unije koji je zakazan za 23. lipnja, dan prije završetka mađarskog predsjedavanja Europskom unijom, tijekom kojeg je Mađarska snažno lobirala za ulazak Hrvatske.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?